Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przechwycenie id z URL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adi19887
Witam ponownie,

Hmmm chciałbym przechwycić id filmu z adresu URL. Kod:
  1. <!--c1--><div class='codetop'>Kod</div><div class='codemain'><!--ec1-->$id = $_GET['movie_id'];
  2.     print_r($id);
  3.     $query = "SELECT * FROM movie ".
  4.             "WHERE movie_id='" . $id . "'"; // przechwyca id z adresu URL
  5.     
  6.     print_r($link);
  7.     $result = mysql_query($query . $link) or die (mysql_error());<!--c2--></div><!--ec2-->

Wszystko ładnie pieknie, zmienna $id przetrzymuje id z adresu URL mimo tego nie przyporządkowuje sobie informacji tak jak powinna (reszta kodu). Gdzie leży błąd ?
nospor
mysql_query($query . $link)
a co ty za jakieś $link doczepiasz do zapytania?
everth
Źródło masz zupełnie nieczytelne. Skąd się bierze zmienna $link? Jak $query przechwytuje $id z URL? Na razie nic z tego nie rozumiem.

EDIT: Pomijając już fakt że bezpośrednie użycie wartości z $_GET to zaproszenie do Sql Injection
slawek_master
jezeli $Id to jest liczba calkowita i kolumna jest jako liczba calkowita to zabierz amplesant

1. SELECT *
  2. FROM movie
  3. WHERE movie_id= 1234
adi19887
Zlikwidowałem zmienna $link - niepotrzebna. Jednak mimo wszystko nie działa jak potrzeba... Przerobiłem:
Kod
$query = "SELECT *" .
             "FROM movie ".  
             "WHERE movie_id= '" . $_GET['movie_id'] . "'"; // przechwyca id z adresu URL

print_r($link);
    $result = mysql_query($query) or die (mysql_error());

Już znalazłem błąd...to nie wina kodu człowiek zawiódł smile.gif Zapomniałem "przechwycic " informacji z bazy danych.
slawek_master
niemniej jednak nie wypada porównywac kolumne typu INT,etc ze stringiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.