Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: od czego zacząć
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Szelcio
Mam 16 lat... i niewiem w jakim jezyku mam sie uczyc programowac questionmark.gif... ogolnie do czego kupic ksiazke... itd... Jaki polecacie? Od czego wy zaczynaliscie? :?: :?: :?:
mike
To zależy co cię ciekawi.
jak chcesz robić strony to ucz się php , jak cię to nie fascynuje to olej php.
Ale ja polecam bo jest za......biste.
jbiz
pascal jest bardzo w porzadku jesli chcesz sie beztrosko i wesolo uczyc/bawic... ale polecalbym c++ jako pierwsza rzecz ktora otwiera wiele wyjsc na szersze wody laugh.gif
Seth
Musisz sobie zadac kilka pytan:
- Pod jakim systemem chcesz programowac ?
- Jaki rodzaj aplikacji chcesz pisac (webowe/okienkowe/do uzadzen przenosnych/systemy/gry etc.) ?
- Czy wiazesz z programowaniem swoja przyszlosc czy robisz to tylko jako hobby ?
kalinowski
Cytat
Mam 16 lat... i niewiem w jakim jezyku mam sie uczyc programowac questionmark.gif... ogolnie do czego kupic ksiazke... itd... Jaki polecacie? Od czego wy zaczynaliscie?  :?:  :?:  :?:

jak chcesz sie uczyc php to najpierw sie naucz htmla biggrin.gif bo inaczej to to sensu nie am
Szelcio
html - umiem... tzn. mozna opanowalem!

nie traktuje tego jako hobby, nawet powiem ze wiaze z tym swoja przyszlosc (przynajmniej chialbym!)!! Duzo osob poleca mi c++... a chialbym i strony i programy.. pisac ! Wiec... sam juz niewiem czy najpier c++ a potem php czy naodwrot!
Seth
Poczytaj to http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427
Dravo
Zasada jest prosta ucz się tego co Ci się podoba i pomoże w życiu nic na siłe smile.gif.
Szelcio
Cytat
Poczytaj tohttp://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427

Tutaj sa porownana php, asp i java... a ja chcialem sie dowiedziec czy nie lepiej na poczatek sie c++ uczyc ... albo czegos innego!
DeyV
wydaje mi się, ę najlepiej uczyć się czegoś, z czego będzie największy pożytek.

A choc c++ jest potężnym, i bardzo ważnym językiem, na którym opiera się właściwie wszystko inne, to jednak w tej chwili inne języki pozwalają na wiele rzeczy w sposób szybszy, bardziej 'odpowiedni' dla osoby , która zaczyna pisać, i nie będzie raczej przez dłuższy czas pisać w teamie.
Wtedy okazuje się, że np. w javie taka pojedyncza osoba może w stosunkowo krutkim czasie osiągnąć znacznie więcej, i więcej osób zainteresować zwoimi pomysłami.

Choć fakt faktem - większość z nas zaczynała naukę od pascala, potem był c, c++ a dopiero potem php, Java itp.
Z drugiej strony coraz więcej szkół pomija te 2 pierwsze kroki, i zaczynają z studentami zabawę odrazu od Javy. Jakie będą tego efekty? Zobaczymy.
kszychu
To tylko ja jestem taki stary, że zaczynałem od Basica na 8 bitowcach? ;-)
Seth
Ja zaczynalem na qbasicu i na batach ;>

Ale co do tematu to C++ jest pod wzgledem wydajnosciowym najlepszym rozwiazaneim (poza asemblerem tongue.gif) ale cierpi na tym efektywnosc. Aplikacje w nim pisane pisze sie dlugo i trzeba posiadac duza wiedze.
Podalem dlatego tamten link bo w dzisiejszych czasach liczy sie szybkosc projektowania aplikacji oraz jej funkcjonalnosc, a Java, .NET i czesciowo php ja maja. I wzasadzie wybor jest miedzy tymi jezykami/platformami.
scanner
Cytat
To tylko ja jestem taki stary, że zaczynałem od Basica na 8 bitowcach? ;-)
NIe. Pierwszy program napisałem na Meritum II (A.D. 1987/88)
SonGoace
Ucz sie w jzyku japoDskim - sukces gwarantowany !
matys
Ja powiem tak:
Po pierwsze to zacząłem od HTML poznałem ciekawe techniki czytalem kody innych i kursy.
Następinie rozpocząłem nauke w C++ co teraz kontynuuje i bardzo polecam język jeśłi wybierasz między nim a pascalem to bierz C++. Ma o wiele wiecej mozliwosci, zorientowany obiektowo, a nie tak jak pascal strukturalnie. Jesli bedziesz umiel juz C++ to w pare dni osiągniesz poadstawy php gdyż instrukcje, petle, wyrżenia warunkowe, tablice tworzy sie niemalże na tej samej zasadzie. Jeśli chcesz wiązać przyszłość z C++ i programowaniem to weź się też pożądnie za matematyke i fizyke smile.gif
Jeśli rozpatrywać kwestie kursow.
C++ uczylem sie z ksiazki "C++ dla każdego" wydawnictwa Helion i bardzo ją polecam biggrin.gif
Szelcio
I na ciul ta fizyka ?...tongue.gif a na matematyke jak narazie nie narzekam... (hehe.. az sie pochwale... siedem piatek jedna 6 biggrin.gif - sorry ale musialem to zrobic... w zyciu jeszcze takich nie mialem:P)

Mow cie mi od czego mam zazcac! Co jest najlepsze zeby wejsc w srodowisko programowania i tak dalej! A tak w ogole to 16 lat - nie za pozno ? .... doradzcie cos jednego bo jestem zmieszany... jeden mowi ze ze .net to przyszlosc drugi ze tylko w duzych firmach.... sam niewiem za co sie mam brac!

W wakacje planuje sie za to powaznie wziasc.. w dzien nauka wierorem impreza!!tongue.gif
kubatron
To może i ja opowiem jak zaczynałem.Gdy jeszcze nie miałem Internetu/sieci uczyłem się html-a w Pajączku tongue.gif i czytałem kurs staroświecki.Gdy założyłem sobie siec/Internet zacząłem patrzeć na struktury stron i zauważyłem duże różnice, np. tabele, które omijałem divy, lecz po pewnym czasie zacząłem sam projektować swoje szablony w html-u na tabelkach a teraz tworze na divach, mianowicie, do czego dążę żeby się czegoś nauczyć czeba mieć praktykę, podglądać skrypty jak są pisane, czasem nawet skorzystać z małych gotowców.Ja teraz dalej się uczę php i powiem, że im więcej oglądam skryptów(czyt.źródeł) i czytam manuala tym więcej pochłaniam wiedzy, oczywiście mam problemy z różnego typu skryptami, ale przysłowie mówi "Praktyka czyni mistrza" - z czego wynika tylko i wyłącznie praktyka...
----
Przeczytaj ten oto kurs:
http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/
I manuala czytaj:
http://www.php.net/manual/pl/
---
Update:
Nie zapóźno - ja mam 15 tongue.gif
Szelcio
Wiem o co ci chodzi... html'a przeszedlem.. (mozna tak powiedziec)... ale informatyk ktory zna tylko html... moze wyciagnac 100zl na miesiac ... albo pracowac w szkole jako nauczyciel... ja jednak chce mierzyc wyzej!
scanner
Cytat
Wiem o co ci chodzi... html'a przeszedlem.. (mozna tak powiedziec)...
XHTML, CSS, DHTML, podstawy XML, XForms... ? JS?

A co do programowania:
- algorytmika
- projektowanie GUI
- interakcja z użytkownikiem
- bazy danych (podstawy teoretyczne)

Zauważ, że w drugiej cześci postu nie wymieniełem żadnego języka smile.gif
I przedewszystkim: algorytmy to podstawa. Bez planu aplikacji nie zorbisz nic, albo zrobisz skrypty prezentowane w większośći na tym forum.
Jabol
Cytat
Ale co do tematu to C++ jest pod wzgledem wydajnosciowym najlepszym rozwiazaneim (poza asemblerem tongue.gif)
że co??a C? Przecież C, gdzie dużo więcej jest z kompilatora (automatycznego muła, który wszystko robi pod górke) przerzucone na programiste, przez co jest język również bardzo szybki! A nie jakieś tam c++...winksmiley.jpg
A tak wogóle to jeżeli masz dostęp do jakiegoś unixa (*bsd albo linux) to polecam tam się uczyć. Czemu?
1. dużo więcej możliwości
2. dużo lepsza dokumentacja
3. darmowość zarówno narzędzi, środowiska jak i bibliotek
4. możliwość czytania kodu innych
5. lepsza zabawa (oj, dużo lepsza)
6. więcej tutoriali
7. praca w konsoli jest bardziej efektywna (choć w okienkach też można)
Od czego byś mógł tam zacząć? A więc polecałbym tylko i wyłącznie jeden język -> Python. Język genialny, zarówno do okienek, konsoli jak i do cgi (albo jako moduł do apacha). Składnia bajeczna. Jednocześnie bardzo potężna i bardzo prosta. Sam kod wygląda dużo ciekawiej. Natomiast to jest to co wszyscy podkreślają (a ja sam potwierdzam): w tym języku dużo mniej czasu poświęcasz na przekształcenie swoich myśli na kod, gdyż ten "pisze sie sam". Naprawde, polecam
Potem... no cóż, może perl, php, potem java, potem C a na koniec, oczywiście ASM.
Szelcio
Są jakies takie kursy w krakowie ?
kubatron
Cytat
Wiem o co ci chodzi... html'a przeszedlem.. (mozna tak powiedziec)... ale informatyk ktory zna tylko html... moze wyciagnac 100zl na miesiac ... albo pracowac w szkole jako nauczyciel... ja jednak chce mierzyc wyzej!

A czy zauważyłeś że wymieniłem w poscie że się ucze php i proponuje praktyke?Dałem ci dlatego przykład html-a żebyś się przekonał ile daje praktyka, zrozum jeśli będziesz próbował, testował swe możliwośći i poszeżał wiedze to będziesz coraz lepszy...

Pozdro
kubatron
invx
ja zaczolem ze dwa latka temu od C++ , potem HTML, teraz php, a jesli chodzi o praktyke, to pierwsze co napisalem to byl to system newsow na txt, teraz wziolem sie za CMS'a opartego o MYSQL i na nim mozna powiedziec ze sie ucze... i jak narazie nie narzekam na php smile.gif
Szelcio
http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/47 Zobaczcie sobie na przyklad!

Wnioskuje ze jezeli bym chcial pisac strony w asp to musze sie nauczyc C# ! Dobrze rozumuje questionmark.gif
kubatron
Tam jest artykuł o asp.net a to co innego w porównaniu do asp, samo w sobie jest to technologia płatna którą stworzył Microsoft, nie proponowałbym się brac za asp, a jak co to za asp.net.Jak narazie poddaje ci jeszcze raz propozycje php jeśli nie programowałeś w żadnym języku(chodz nawiasem mówiąc słyszałem że programiści po C++ są pochłaniaczami wiedzy w innych językach)
Seth
Cytat
Wnioskuje ze jezeli bym chcial pisac strony w asp to musze sie nauczyc C# !  Dobrze rozumuje questionmark.gif

Nie. Mozesz wybrac Visual Basic, C# lub JavaScript .NET (jest tez chyba Python i jeszcze cos ale te 3y sa podstawowe).
Jednak najrozsadniejszym wyborem jest C# gdyz ma najwieksze mozliwosci i jest wzasdzie wiadacym jezykiem na platformie .NET.

Kiedys krazyl taki zart: "W .NETcie mozesz pisac w jakim chcesz jezyku... o ile jest to C#" winksmiley.jpg

Oczywiscie nalezy to traktowac z przymruzeniem oka, ale wlasnie ten jezyk ma przyszlosc i jest mocno akcentowany.
Szelcio
Czyli moge zaczac od C# to bedzie dobry wybor questionmark.gif To jest jezyk z przyszloscia ?
Seth
Tak.

Jest on podobny do Javy (czyli ma bardzo duze mozliwosci) ale zarazem latwy jak Visual Basic dlatego szybko mozna sie go nauczyc.
Poza tym sa juz takie projekty jak go-mono i ROTOR, ktore umozliwiaja kompilacje programow napsianych w C# pod Linuxem i FreeBSD.
Szelcio
Zdecydowalem ! Zaczynam od C#! To jest chyba jezyk z przyszlascia.. !! Tak mi sie wydaje !!
Szelcio
A jeszcze jedno jakie sa Roznice pomiedzy C, C++ i C#?
DeyV
duże. biggrin.gif
scanner
Cytat
duże. biggrin.gif
To wyjaśnia wszystko smile.gif
matys
Najprościej mówiąc C było podstawą. C++ jest już rozwinięciem tego języka jednak można sie nauczyć C++ bez obeznania w C. C sharp natomiast jest rozwinięciem C++ biggrin.gif

Krotka historia C++
"...Gdy powszechnie znane stały się analiza, projektowanie i programowanie zorientowane obiektowo, Bjarne Stroustrup sięgnął do najpopularniejszego języka przeznaczonego do tworzenia komercyjnego oprogramowania, C, i rozszerzył go uzupełniając o elementy umożliwiające programowanie zorientowane obiektowo.

C# jest nowym językiem opracowanym przez Microsoft dla platformy .NET. C# stanowi podzbiór C++ i chociaż oba języki różnią się w wielu sprawach poznanie C++ oznacza poznanie C# w 90%.

Tyle mojego.Pozdrawiam!
Jabol
a ja myślałem, że C++ i C z C# łączy tylko nazwa... przecież C# to microsftowa java (wydana jak przegrali sprawe z sunem)?
Seth
C# wywodzi sie z C++ ale tylko w kwetsii skladniowej (nie wszystko) i jest to tak jak napsail Jabol odpowiedz MSa na Jave Suna.
Szelcio
Heh... to zaczac od C# czy C++ questionmark.gif
Seth
IMO C#.
matys
Szelcio jeśli będziesz nadal tak debatował to nigdy się za nic nie zabierzesz bo jest wiele argumentów za i przeciw. W poście masz dużo opisów więc wybieraj i sie dłużej nie zastanawiaj bo to zwykła strata czasu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.