Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z instrukcją switch
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
QoooQ
witam. mam taka instrukcje ->

problem polega na tym że gdy wstawiam np w echo w style dany kolor powoduje przy wyświetleniu strony niewidzialny znacznik BR.

znalazłem na google ->

"Po napotkaniu prawdziwej wartości 'case', a bez instrukcji przerywającej 'break', .... Separatorem rekordów jest jest znak nowego wiersza, niewidzialny i .... echo 'Końcowa pozycja wskaźnika w pliku wynosi '.ftell($fp); echo '<br />' ..."

ale wydaje mi się że wszystko jest poprawnie..
Pilsener
A ja mam pytanie: po co Ci do tego switch? To służy do podzielenia dużego kodu na sekcje, a nie tworzenia jakiegoś modelu danych czy pokrętnej logiki. U Ciebie wystarczy:
  1. $grade = 0;
  2. $klan_bonus['kolor'][0] = 'white';
  3. $klan_bonus['kolor'][1] = '#0033ff';
  4. $klan_bonus['kolor'][2] = '#9900cc';
  5. $klan_bonus['kolor'][3] = '#ff0033';
  6. $klan_bonus['kolor'][4] = '#006633';
  7. $klan_bonus['kolor'][5] = '#ff9900';
  8.  
  9. echo $klan_bonus['kolor'][$grade];

Co do reszty to musisz dać więcej kodu, bo obecna próbka nie wróży rewelacji winksmiley.jpg
QoooQ
na ogól case wykorzystuje i tym razem stosuje.. nigdy nie miałem takiego przypadku... w źródle strony nie widać aby wstawiał BR lub co kolwiek innego a wizualnie wygląda tak jakby wstawiane były <br>...
ale wrzucę Twój kod w funkcje i zobaczymy jak się to skończy smile.gif

hmm zapomniałem.. nie chce dawać takiego kodu jak ty dałes z racji tego że dla każdego case mam kilkanaście zmiennych i dla mniej bardziej przejrzyste jest zastosowanie switcha

.. niż tablicy wielo wymiarowej .
tehaha
pokaż to online i napisz w czym problem, bo <br/> sam się nie wyczaruje
kapuch
A ty nie tworzysz czasami swgo rodzaju systemu szablonow/skorek? Bo jesli tak to switch tutaj ma takie zastosowanie jak karaoke dla slepych.
Powiedz najlepiej jakie "kilkanascie zmiennych" przypisujesz w switchu, bo moze jest inne wyjscie.
Co tworzysz? "...Quo Vadis Domine.." ?
kapuch
To nie lepiej w bazie mysql trzymac "rangi" i wszystkie przywileje z dana "ranga" zwiazane, a tylko ID rangi przypisywac do danego klanu/gracza?
Bylo by prosciej-lepiej-szybciej-latwiej.
Chyba ze czegos tutaj nie rozumiem.
kapuch
No sorry jak wolisz, ale wiekszosc, jak nie wszyscy, system rang/przywilejow trzymaja w bazie i nie obciazysz tym znaczaco sql'a...serio.
Ale jesli wolisz przy kazdej drobnej zmianie poprawiac kazdy plik, w ktorym masz ustawienia danej rangi, to nic mi do tego winksmiley.jpg

EDIT: To moze $wiadomosc['grade'] nie jest wczesniej przypisane do $grade?
QoooQ
właśnie po to zrobiłem 1 case żeby tylko includować w danej podstronie i wstawiac wartość (do tej pory w każdym pliku miałem oddzielny kod) . a po 2 co najważniejsze zmieniłem format na UTF -8 bez boom i pomogło biggrin.gif smile.gif
kapuch
Ale nadal twierdze, ze lepiej sobie odrazu zrobic rangi w mysql, bo jak gra ci sie rozrosnie i bedziesz mial wiecej zmiennych,bajerow etc. przypisanych do danej rangi, to latwiej ci bedzie tym manipulowan z poziomu sql'a, chocby panel admina i mozliwosc zmiany/przypisania rangi pod danego usera.
Ale jesli wolisz tak jak masz, to tak jak pisalem - nic mi do tego winksmiley.jpg
Pozdrawiam
Trza isc spac, bo juz mi sie klawisze myla winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.