Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP]Parę pytań odnośnie php/mysql/js cz2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ulysess
jakiś czas temu pisałem podobny temat ale pojawiły się kolejne pytania.. smile.gif
1)email w bazię - mam w tabeli ustawione na char 40 -> czy to dobre rozwiązanie czy dać dużo dłuższe questionmark.gif
2) niektóre pliku służą jako include i chciałbym aby ich otwarcie mogło być tylko dzięki include nie bezpośrednio , pliki inc mam w innym folderze, jest to możliwe jeśli tak to jak..
3) dane o koncie mam w kilku albo i kilkunastu tabelach , przy rejestracji w tabeli profil jest tworzony rekord następnie na podstawie loginu pobierany jest jego ID i wtedy w kolejnych zapytaniach dodaje do innych tabel ID tego USERa - że to jest złe to jestem pewien ale pytanie jak to inaczej zrobić..
4) w każdej tabeli z danymi USERa mam 2 pola ID 1 to jest automatyczne a drugie id_acc , wszystkie tabele są myisam czyli nie są ze sobą powiązane.
5)JS albo ajaxa nie potrafie w ogóle wiec przydał by mi się jakiś PL kurs od podstaw lecz nie mogłem znaleźć .. a chciałbym na stronie zrobić np że po wysłaniu formularza(czat) dynamicznie rekord jest dodawany do bazy zamiast tak jak mam teraz następuje przeładowanie całej strony..
6) chciałbym również zrobić że np po najechaniu na dane pole w tabeli/obrazek albo link wyświetla mi się ramka z przypisanymi danymi już do tego..

z góry dzięki za udzielenie odpowiedzi .. smile.gif

kapuch
1) sam uzywam varchar, ilosc znakow tez ok, nie ma co przesadzac (albo zrob do 50 i bedzie ok)
2) wrzucaj includowane pliki do osobnego folderu (np. includes), a w tym folderze umiesc plik .htaccess z trescia "deny from all".
Wtedy zaincludowac sie da, a otworzyc bezposrednio juz nie.
Albo drugi sposob (gorszy moim zdaniem), to w glownym pliku ustawic jakas zmienna np $id = 'ok';, a w kazdym includowanym pliku dac
  1. if($id=='ok'){
  2. // kod do wykonania
  3. }

Tyle ode mnie, co do reszty to sie nie wypowiadam, bo o optymalizacji bazy danych malo wiem biggrin.gif
Ulysess
ok dzięki.. smile.gif zapomniał bym...
7) mam strone zbudowaną na zasadzie index.php?page=strona i jeśli ktoś wpisze strona.php to otwiera się dlatego zrobiłem dla kazdej podstrony:
RewriteRule ^strona$ http://www.strona.pl/index.php?page=strona [R]

jak miał bym zrobić aby automatycznie (nie musiał dla każdej podstrony pisac takiej linijki jak wyżej) przekierowywal z strona.php na index.php?page=strona questionmark.gif

8) chciałbym zrobić przyjazdne linki tzn połączyć z tym co jest wyżej i zamiast index.php?page=strona było NP strona.html (o ile to w ogóle możliwe)

aaa..
9)Czy jeśli mam tabele o nazwie np char czy to jest w jakiś sposób niebezpieczne questionmark.gif czasem mam problem z zapytaniami w phpmyadmin i musze używać ``.
10)nie wiem co jest przyczyną ale mam problem z czasem na serwerze tzn. w tabeli date mam zapisaną w formacie UNIX następnie pobieram wstawiam w funkcje date i wyświetlam. problem jest taki że czasem są przekłamania z czasem a dokładniej z godziną O.o tzn mamy np 13:54.:13 a pokazuje 11:53:13 zawszę jest mniejsza data niż w rzeczywiśtosci i to na ogoł o 2 h..
9kiedyś było nawet 7h..)
bastard13
1) varchar(255) - adres email może mieć maksymalnie 255 znaków, a to, że rzadko kiedy ktoś ma na tyle długiego maila to raczej nie powód, żeby odrzucić taką ewentualność.
2) .htaccess: deny from all
3) Nie za bardzo rozumiem, ale trzymanie tych samych danych w kilku tabelach to na pewno nie jest optymalne rozwiązanie. Lepiej tworzyć bardziej złożone zapytania niż powtarzać te same informacje kilka razy.
4) Jeżeli to id jest do identyfikacji użytkownika to wystarczy ci jedno id, primary key + autoincrement i będziesz miał tylko jednego użytkownika o danym id.
Co do typu tabeli, to wybór zależy od tego, do czego ma być wykorzystywana. Ogólnie innodb - relacje, myisam - wyszukiwanie.
5) http://www.w3schools.com/js/default.asp tyle, że jest po angielsku, ale jeżeli chcesz programować, to lepiej się oswajaj z językiem angielski:) Jeżeli nie masz ochoty użerać się z różnymi 'problemami' czystego JS, to zapoznaj się z biblioteką jQuery. Wiele ułatwia.
6) AJAX + JS
7 i 8) Po polsku:) http://www.php.rk.edu.pl/w/p/modrewrite-krotkie-urle/
9) Nie używaj zarezerwowanych słów do nazewnictwa tabel, pól, baz, zmiennych, funkcji itp., nieważne czy to SQL, PHP, JS, czy jeszcze coś innego. Zawsze możesz nazwać ją przecież myChar i dzięki temu unikniesz w przyszłości dwuznaczności (czy to jeszcze nazwa tabeli, czy zmienna? O co mi do *** chodziło?smile.gif
10) Źle ustawiona strefa czasowa?

@DOWN
racja:)
kapuch
Cytat(bastard13 @ 29.07.2010, 16:40:13 ) *
2) .htaccess: deny for all

FROM, zeby chlopak zle nie wpisal winksmiley.jpg
Ulysess
co do 10 , jak to źle ustawiona strefa czasowa skoro przy 1 odświeżeniu pokazuje poprawną godzinę a przy kolejnym -2h ?snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.