1)email w bazię - mam w tabeli ustawione na char 40 -> czy to dobre rozwiązanie czy dać dużo dłuższe

2) niektóre pliku służą jako include i chciałbym aby ich otwarcie mogło być tylko dzięki include nie bezpośrednio , pliki inc mam w innym folderze, jest to możliwe jeśli tak to jak..
3) dane o koncie mam w kilku albo i kilkunastu tabelach , przy rejestracji w tabeli profil jest tworzony rekord następnie na podstawie loginu pobierany jest jego ID i wtedy w kolejnych zapytaniach dodaje do innych tabel ID tego USERa - że to jest złe to jestem pewien ale pytanie jak to inaczej zrobić..
4) w każdej tabeli z danymi USERa mam 2 pola ID 1 to jest automatyczne a drugie id_acc , wszystkie tabele są myisam czyli nie są ze sobą powiązane.
5)JS albo ajaxa nie potrafie w ogóle wiec przydał by mi się jakiś PL kurs od podstaw lecz nie mogłem znaleźć .. a chciałbym na stronie zrobić np że po wysłaniu formularza(czat) dynamicznie rekord jest dodawany do bazy zamiast tak jak mam teraz następuje przeładowanie całej strony..
6) chciałbym również zrobić że np po najechaniu na dane pole w tabeli/obrazek albo link wyświetla mi się ramka z przypisanymi danymi już do tego..
z góry dzięki za udzielenie odpowiedzi ..