Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Mapa z siatką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SirLeoSx
Cześć..

Ostatnio przeglądając strony internetowe napotkałem grę przez przeglądarkę(chodzi o grę travian). Zarejestrowałem się i rozpocząłem grać(jak to zwykle). Ale właściwie nie o tym tu chcę napisać. Zauważyłem że jest tam na jednej z podstron zrobiona jest mapka(w kształcie obróconego kwadratu o 45 stopni). Jest ona zbudowana z tła i na to tło jest naniesiona "siatka" i każdy punkt(ten kwadracik o danej pozycji) ma swój koordynat(x i y). Dodatkowo na niektórych koordynatach są obrazki. I tu właśnie dochodzimy do momentu dla którego tu "przybyłem", chodzi mi o pomoc. Chciałbym się dowiedzieć jak to wykonać(sam raczej nie dam rady), i jakiś drobny przykład. Jeszcze jest kwestia "przesuwania" tej mapki(tj. widzianych koordynacji itd.). Próbowałem wykonać to używając znaczników <map> i <area> ale jakoś nie jestem w stanie nawet prostej mapki stworzyć.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc smile.gif

PS. Może ewentualnie w PHP jest jakaś klasa, która już bez bawienia się pozwala na stworzenie takiej mapki.

PS2. Chodzi o coś takiego(sorki że takie małe, na googlach są lepsze smile.gif) >> LINK <<
SirLeoSx
Tak! Dobra, zrobię już sobie tę "siatkę", ale nigdzie nie ma jak wstawić w miejsce tego jednego pola obrazek? Oraz jak wykonać to niby takie przesunięcie ?
Damonsson
wątpię, żeby w tej grze to było na tej zasadzie zrobione, no chyba, że się komuś nudziło smile.gif

shape="rect | circle | poly | default"

Specifies the shape of the area. Possible values are:
rect (a rectangular shape),
circle (a circular shape),
poly (an arbitrary polygon, with 3 or more points), or
default (which represents the remaining area of the image not defined by any area tags).
coords="area-coordinates"

Specifies the coordinates that define the corners of the shape. The coordinates depend on the shape specified in the shape attribute:Shape Coordinates
rect coords="x1,y1,x2,y2"
(The top left and bottom right corners of the rectangle)
circle coords="x,y,r"
(The centre and radius of the circle)
poly coords="x1,y1,x2,y2,x3,y3,..."
(The corners of the polygon)

Note that all coordinate values are relative to the top left corner of the image. In other words, the top left corner always has coordinates (0,0).

Note also that the default shape type does not need any coordinates.

[']
SirLeoSx
Doszedłem do wniosku, że napiszę klasę w PHP, a w niej pętlę która sama będzie to tworzyć(na razie jeszcze nie wiem jak ^^). A co do obrazków to do każdego <area> jest `class`, więc dam mu w css background w postaci tego obrazka i powinno działać. Pozostaje jedynie kwestia tego przesuwania, ale jestem na dobrej drodze żeby to osiągnąć smile.gif Wpadłem na pomysł by przeanalizować kod źródłowy tej mapki z devany tongue.gif To chyba będzie strzał w dziesiątkę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.