Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] doctype niszczy układ strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
!*!
Testowo zrobiłem sobie stronę która miała być rozciągnięta na całą szerokość i wysokość, tak, aby elementy w niej były skalowane do rozmiarów okna przeglądarki. Uzyskałem zadowalający efekt:

1. <meta charset="utf-8" />
  2. <title> xxx </title>
  3.  
  4. </head>
  5.  
  6.  
  7. body {overflow : hidden;
  8. border:0;
  9. padding:0;
  10. margin:0;
  11. padding-top:60px;
  12. width:100%;
  13. }
  14.  
  15. header{
  16. position:absolute;
  17. top:0;
  18. width:100%;
  19.  
  20. }
  21.  
  22. #wrapper {
  23. height:100%;width:100%;
  24. background:red;
  25. }
  26.  
  27. #left{
  28. overflow:auto;
  29. margin-right:250px;
  30. background:green;
  31. height:100%;
  32. }
  33.  
  34. #right{
  35. position:absolute;
  36. right:0;
  37. background:blue;
  38. width:250px;
  39. height:auto;
  40. }
  41.  
  42.  
  43. <header>zxczxczxczx</header>
  44. <div id="wrapper" >
  45. <div id="right">r sdfsdfsdfs</div>
  46. <div id="left" >
  47.  
  48. zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>
  49. zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>
  50. zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>
  51. zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>zxczxc<br/>
  52.  
  53.  
  54. </div>
  55.  
  56. </div>
  57.  
  58. </body>
  59. </html>

Wszystko działa tak jak powinno na każdej (nawet IE7/8) przeglądarce... Jednak po dodaniu doctype dla html5:
  1. <!DOCTYPE html>

Całość po prostu się sypie... Jak można to rozwiązać?

Mógłbym to zostawić tak jak jest, no ale po 1. ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje, 2. poprawna walidacja jest konieczna.
thek
Doctype ustawiony wyłącza pewne ustawienia "predefiniowane" przez przeglądarki. Konkretnie chodzi o quirks mode choćby. Poczytaj na wiki choćby -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Quirks_mode
!*!
Tak wiem na jakiej zasadzie działa doctype i pliki DTD. Jednak nie wiem dlaczego powyższy przykład nie działa po dodaniu jakiegokolwiek doctype. Gdzie jest błąd? Zauważyłem że overflow, nie działa na wysokości 100%.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.