Pełno quizow nie do końca przemyślanych i działających na forach i różnych stronkach, sam chciałem z jednego skorzystać ale jego doprowadzenie do działania przy jego poziomie skomplikowania okazało się udręką. Więc postanowiłem sam zacząć pisać. Liczę na waszą pomoc i uprzedzam, że jestem totalnie początkujący także nie wszystkie podpowiedzi od razu do mnie trafią. Forum przejrzałem i nie znalazłem podobnych do mojego problemów, przynajmniej nie do końca, a mam też pytania także zakładam ten temat. Nie wiem też czy podam wszystko co potrzeba...
Test odczytuje pytania z bazy danych, gdzie w tabeli mamy strukturę:
id | pytanie | obrazek
Pytanie jest zapisane razem z odpowiedziami w formie ( pytanie`odp1`odp2`odp3 ), pierwsza odpowiedź jest poprawna.
Taki układ został z użycia gotowca przerobionego przeze mnie z txt na mysql, który jak się okazało po wprowadzeniu 500 pytań do bazy w taki głupi sposób nie działa.
Liczba pytań będzie dowolna, ustalana przez administratora, losowana z bazy dlatego nie mogę statycznie dać pytań i łatwo porównać odpowiedzi, trochę to wykracza poza moją wyobraźnię;]
Udało mi się zrobić pewnie niewiele, losuje pytania, wypisuje je oraz odpowiedzi do nich w przelosowanej kolejności co jest konieczne, ponieważ w bazie zawsze pierwsza jest poprawna:
$ilosc_pytan=30; $i=1; { $nr_pyt[$i]=$pytania['id']; $tresc_pyt[$i]= $pyt[0]; $odpp[$i]=$pyt[1]; $odp[$i][0]=$pyt[1]; $odp[$i][1]=$pyt[2]; $odp[$i][2]=$pyt[3]; $obrazek[$i]=$pytania['obrazek']; $i++; } $i=0; //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// $zaznaczone = $_POST["zaznaczone"]; //Jak wiecie tutaj zaczyna się dla mnie problem, niżej opiszę czego nie potrafię if($_POST['zaznaczone']) { $poprawne=0; $bledy=0; if () //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// for($i=1;$i<=$ilosc_pytan;$i++) { else for($j=0;$j<=2;$j++) { $odpz[] = "<input type=radio name=\"zaznaczone[$odp[$i]]\" value=>".$odp[$i][$j].""; [b]// nie wiem jakie tu dać value i name, oraz jak potem się odwołać[/b] if ($j==0||$j==1||$j==2) } echo "<br>------------------------------------------------------------------------------------------------------------<br>"; }
Wiem, że jak już dojdę do rozwiązania będę musiał zapisać w zmiennych sesji zaznaczone w teście odpowiedzi żeby ich nie stracić, ale to na razie pomińmy.
Czy ktoś może mi jakoś pomóc lub trochę mnie naprowadzić?