Posiadam serwis zdjęciowy, bolączką są użytkownicy, którzy na potęgę hotlinkują duże elementy graficzne jako stały element swoich stron, bądź wrzucają to na wielkie portale, gdzie zdjęcie 1 MB :] generuje transfer liczony w gigabajtach na miesiąc, nie dając praktycznie żadnej korzyści.
Napisałem na szybko program do filtrowania logów Apache i widzę, co zjada mi transfer a co nie, ale nie w tym rzecz, bo to się dzieje po fakcie.
Zastanawiam się, czy jest w htaccess (niestety - dlatego piszę na forum, bo z htaccess i konfiguracją Apache do czynienia miałem szczątkowo i metodą chybił-trafił) możliwość, aby pliki z danego folderu o danym rozszerzeniu (dajmy na to graficzne w tym przypadku) wywoływane spoza określonej domeny (lub dwóch) były przekierowane do skryptu PHP z wartością zmiennej jako nazwą pliku?
Generalnie widzę to tak, że po przekierowaniu skrypt naliczałby do bazy ilość wywołań/transfer dla danego pliku, natomiast zdjęcie zostałoby wyświetlone poprzez odpowiedni nagłówek w PHP lub ew. zostałby wyświetlony obrazek zastępczy.
Wykonanie tego w PHP nie jest dla mnie problemem, jedynie od strony htaccess tak.
Czy ktoś pomoże?