Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomysły jak napisać skrypt testów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kajzur
Witam!

Mam do napisania skrypt który będzie obsługiwał testy. Będą to testy typu prawda/fałsz oraz porównywanie wpisanych wartości, np odpowiedź prawidłowa to kot, zwierze i pupil, a jesli ktoś wpisał kot to jest dobrze, jeśli pupil to też.. I tak dalej. Skrypt ma być o tyle elastyczny że testy powinno się dać edytować nie koniecznie przes stronę a np. poprzez pliki.. Oraz np. dodanie w przyszłości pliku który stworzy nowy test.. Nie chce kodów, chciałbym usłyszeć pomysły jak widzicie od strony technicznej taki skrypt smile.gif jakie rozwiązania proponujecie? Gdzie przechowywać testy skoro muszą one być elastyczne? Przeszedł mi przez myśl XML, ale jak może wyglądać taki plik? Z pytaniami i odpowiedziami?

Będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam smile.gif
erix
Przecież jest Moodle...?

Poza tym, popraw temat, nie mówi za wiele o problemie.
kajzur
Jest, ale nie chodzi mi o aż taki kombajn. Raczej o coś dość "prostego" smile.gif
kilas88
U mnie dane testów są przechowywane w bazie. Przez panel dodaje kolejne testy, edytuje, usuwam - cokolwiek. Sprawa jest bardzo prosta, max. kilka godzin klepania kodu.
kajzur
W jakim formacie przechowywane są? W jaki sposób zapisujesz je?
kilas88
MySQL. W sumie 5 tabel i kilkadziesiąt kolumn, ale lubię rozbijać wszystko na części pierwsze (3NF). Nie wiem co Cię dokładnie interesuje, powiedz co chcesz osiągnąć i na pewno ktoś z forum pomoże.
kajzur
W jaki sposób przetrzymujesz odpowiedzi? Jak łączysz je z testami? Jak robisz odp do pytan które mają kilka poprawnych odp?
arecki
Zawsze możesz sobie "utrudnić" pracę i pomyśleć na przetrzymywaniem testów w bazie (MySQL, SQLite, PgSQL czy innej) a same testy importować chociażby z XML lub CSV. Rozwiązań tyle ile użytkowników na forum smile.gif. Z mojego punktu widzenia wybrałbym XML do importowania plików ponieważ masz dużą swobodę w definiowaniu swoich własnych tagów np:
  1. <?xml version="1.0" charset="utf-8">
  2. <test>
  3. <tytul>Pytania z wiedzy ogólnej</tytul>
  4. <pytania>
  5. <pytanie>
  6. <tresc>Czy uważasz że móglbym test test przygotować lepiej</tresc>
  7. <prawidlowa_odpowiedz>1</prawidlowa_odpowiedz>
  8. </pytanie>
  9. <pytanie>
  10. <tresc>Czy jesteś za podwyższeniem podatków</tresc>
  11. <prawidlowa_odpowiedz>0</prawidlowa_odpowiedz>
  12. </pytanie>
  13. </test>

A przetworzyć to przez PHP to już pestka. Z kolei CSV daje nam możliwość przygotowania testu przez przysłowiową Panią Jadzię z sekretariatu w excelu (tylko trzeba jej powiedzieć jak smile.gif) i wyexportowania do CSV. Co wybierzesz to będzie dobrze smile.gif
kilas88
@arecki, zależy ile będzie tych testów chciał tworzyć, w jaki sposób wykorzystywać, czy będą dodatkowe statystyki, etc. Im więcej rzeczy chce się zrobić z takimi testami tym pliki nadają się mniej, ponieważ działania na bazie będą dużo szybsze (nie robiłem testów).
arecki
Ale ja nie powiedziałem "masz to zrobić tak" tylko "możesz to tak zrobić ale pozostawiam Ci wolną rękę" smile.gif. A jak to zrobi i czy weźmie po uwagę wydajność czy nie to już nie moja sprawa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.