Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows 7 - instalacja nienadzorowana - przeniesienie \Users
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
erix
O ile pod Windows XP było fajnie (wystarczyło dodać jedną linijkę do pliku odpowiedzi), to pod Vistą/7 już nie jest tak różowo.

Pokopałem co nieco, niby coś znalazłem, ale przy instalacji działy się jakieś cyrki, niestety - nie pamiętam dokładnie, ale chyba olewało moją konfigurację

Oczywiście, nie interesuje mnie sposób z tworzeniem symlinków/hardlinków w NTFS. Szukam rozwiązania pozwalającego na przeniesienie katalogów domowych na inną partycję.
piaseq
Pozwolę sobie podbić temat i dołączyć się do pytania. Niestety w google udało mi się znaleźć tylko sposoby korzystające z linkowania.

Dodatkowe pytanie to jak organizujecie sobie środowisko pracy gdy korzystacie z dwóch systemów równolegle?
vokiel
W Win7 przeniesienie profilu na inny dysk jest nawet łatwiejsze niż w Xp.
Przykładowy tok postępowania:
1. Logujemy się na konto administratora
2. Dodajemy konto użytkownika
3. Logujemy się na te konto aby został utworzony profil na dysku
4. Wylogowanie z konta użytkownika, przelogowanie na administratora
5. Skopiowanie całego profilu użytkownika z c:\users\nazwa_usr na np d:\users\nazwa_usr
6. Zmiana ścieżki do profilu w rejestrze. Po rozwinięciu gałęzi należy odszukać klucz z wybranym profilem a następnie zmienić ścieżkę w wartości ProfileImagePath.
Kod
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\

Jeśli chodzi o samą instalację z domyślnie zmienioną ścieżką do profili to też się da: KB314843
piaseq
Dzięki za wskazówki. Próbowałem sposobu z kopiowaniem plików i zmianą wpisu w rejestrze. Niestety nie udało się. Przy logowaniu mam komunikat
"Zalogowano sie za pomoca profilu tymczasowego nie masz dostepu do swoich plikow a pliki utworzone w ramach tego profilu zostana usuniete...".

Próbowałem kombinować z uprawnieniami do katalogów, ale bez rezultatów. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
vokiel
A jaka wersja Windows? Przenosiłeś będąc zalogowanym na drugim profilu (nie na tym przenoszonym), tak?
piaseq
Windows 7 Home Premium 64 SP1 przenosiłem konto standardowe będąc zalogowanym na koncie administracyjnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.