Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]spr poprwaności emaila
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozyk
Prosze o pomoc.Nie wiem jak zrobic aby jak funkcja chekEmail wskazała true to po wciśnieciu przycisku "SPRWADZ POPRAWONOSC EMAILA" wyswietliło mi zmienna $a i tak samo (false => $b)
<?php

$a = "email jest prawidłowy";

$b = "email jest nie prawidlowy";

$email = "xxx.xxx@onet.eu";

function checkEmail($email)
{

if( !preg_match( "/^([a-zA-Z0-9])+([a-zA-Z0-9._-])*@([a-zA-Z0-9_-])+
([a-zA-Z0-9._-]+)+$/", $email))
{
return false;
} else {
return true;
}

}
var_dump(function checkEmail);

?>

<html>
<br/>
<form action="" method="get">
EMAIL: <input type="text" name="email" /><br/><br/>
<input type="submit" name="submit" value="SPRWADZ POPRAWONOSC EMAILA" />
</html>

Z góry dziekuje za pomoc
thek
filter_var i zjebka za brak bbcode! Popraw zanim ktoś nie zamknie Ci tematu.
flashdev
Cytat(thek @ 4.08.2010, 22:20:06 ) *
filter_var i zjebka za brak bbcode! Popraw zanim ktoś nie zamknie Ci tematu.

Na pewno przydatna funkcja, mimo wszystko jednak filtr to nie to samo co walidator.
kozyk
flashdev dzieki za pomoc znalazłem juz to co chciałem w google
thek
  1. filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)

Że niby to nie potrafi sprawdzić czy email jest prawidłowy? winksmiley.jpg Chyba jednak musisz poczytać o niej ciut więcej, bo może robić także za walidator adresu url i nie tylko smile.gif
flashdev
Cytat(thek @ 4.08.2010, 22:43:09 ) *
  1. filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)

Że niby to nie potrafi sprawdzić czy email jest prawidłowy? winksmiley.jpg Chyba jednak musisz poczytać o niej ciut więcej, bo może robić także za walidator adresu url i nie tylko smile.gif

Przyznaję rację. Nazwa funkcji wprowadziła mnie w błąd.

@kozyk nie ma za co.
thek
Nic się nie stało. Każdy ma prawo się pomylić. Mi też się zdarza tutaj jeśli coś opacznie zrozumiem lub nie doczytam. To co najważniejsze to umieć przyznać się do błędu. Nie każdy potrafi. Wielu pójdzie w zaparte, co najczęściej kończy się jeszcze większymi idiotyzmami winksmiley.jpg A co do nazw to od dawna im nie wierzę. Co weselsze czasem wykorzystuję nie przewidziane do tego co powinny bo są pewniejsze niż dedykowane im. Przykładowo przestawiłem się na sprawdzanie istnienia pliku z obrazem nie poprzez fopen tylko getimagesize... ponieważ fopen zwraca nieprawidłowe informacje czasem. A nie mam ochoty sprawdzać istnienie faktyczne pliku poprzez analizowanie metadanych resource'a do zwróconego strumienia winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.