Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] SELECT FROM ... Wyświetlanie wyników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lotmich
Witam,

Mam problem z wyświetleniem wyników. Mianowicie chce wyświetlić rekordy, w których są spełnione dwa warunki więc stosuję zapytanie:
  1. $query="SELECT * FROM opti_contacts WHERE rodzaj='Pr' AND zbior='$_GET[z]'";
  2. $result=mysql_query($query);
  3. $num=mysql_numrows($result);

Niestety, zmienna $num jest to suma wszystkich rekordów gdzie znajduje się albo samo Pr, albo zmienna S_GET[z] - a mi chodzi o wyświetlenie rekordów gdzie są spełnione wszystkie dwie zmienne.

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
nospor
Cytat
Niestety, zmienna $num jest to suma wszystkich rekordów gdzie znajduje się albo samo Pr, albo zmienna S_GET[z] - a mi chodzi o wyświetlenie rekordów gdzie są spełnione wszystkie dwie zmienne.
O... no to przecież tak masz. Dałeś AND wiec masz zwrocone rekordy które spelniają jednoczesnie oba warunki.
Jakbyś dał OR to byś miał rekordy co spełniają albo pierwszy albo drugi
kapuch
Na moj gust to masz zragane zapytanie, bo $_GET nie daje sie wewnatrz "":
  2. // To wyzej popraw na to:
  3. $query="SELECT * FROM opti_contacts WHERE rodzaj='Pr' AND zbior='".$_GET[z]."'";
  4. // albo na to:
  5. $query="SELECT * FROM opti_contacts WHERE rodzaj='Pr' AND zbior='{$_GET[z]}'";
nospor
Cytat
bo zmiennych $_GET nie daje sie wewnatrz "":
Od kiedy? Proponuję zapoznać się z podstawami obsługi stringów smile.gif
kapuch
Cytat(nospor @ 6.08.2010, 11:13:38 ) *
Od kiedy? Proponuję zapoznać się z podstawami obsługi stringów smile.gif

Tak tak, wiem o roznicy miedzy "", a ''.
Pomylilem sie z zapisem $_GET['z'] i $_GET[z], moj blad.
lotmich
A jak zrobić aby były spełnione jednocześnie dwa warunki w jednym rekordzie? Bo np. w jednym rekordzie jest spełnione "rodzaj='Pr'" ale zmienna $_GET[z] już nie a i tak mi ją wlicza i chciałbym tego uniknąć. Pod zmienną $_GET jest umieszczona data.
nospor
wlasnie do tego sluzy AND
Skoro ci nie dziala to masz w bazie inne dane niz myslisz lub Twoje zapytanie wygląda inaczej niż myslisz smile.gif

wyswietl sobie zapytanie:
  2. echo $query;
  3. $result=mysql_query($query);
  4. $num=mysql_numrows($result);

I porównaj z tym co masz w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.