Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Da się odczytać zawartść ramki?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubek15
Witam

Mam stronę i na niej mam dwie ramki jedna sie nazywa ramka1 i ma 100px, druga ramka2 i ma 800px
I teraz tak w pierwszej bedzie kod któy bedzie robił pewną czynnośc a w drugiej bedzie wczytana strona np. allegro.pl .
I moje pytanko jest takie czy da sie odczytać zawartość ramka2 w php? Czy trzeba użyć js lub ajax'a?
Bo musze odczytać co jest w ramce2 i w ramce 1 odpowiednik kodem php to przerobie i wyświetli mi w ramce jeden potrzebne informacje.

Prosze o jakies podpowiedzi.
Pozdrawiam
#luq
Nie rozumiem po co Ci ramka w tym wypadku. Oczywiście PHPem nie odczytasz tego co jest w ramce bo ramka działa po stronie klienta. Poza tym js do odczytania kodu strony (jeśli jest postawiona na innej domenie) z ramki też odpada bo działa The Same Origin Policy (kiedyś myślałem, że jest tylko nałożony na obiekt XHR ale to nieprawda, na ramki też), oczywiście możesz wyłączyć TSOP w swojej przeglądarce ale 99,9% użytkowników sieci ma ją włączoną.

Dlaczego nie file_get_contents?
flashdev
Bardzo trudno zrozumieć Cię o co Ci chodzi, ale domyślam się, że chciałbyś przy pomocy js odczytać zawartość innej ramki, która zawiera stronę pochodzącą z innej domeny.

Nie, nie da się. Zabezpieczenia przeglądarki nie pozwolą Ci uzyskać dostępu do takiej ramki.
chyba, że
kubek15
może słabo to wyjaśniłem chodzi mi o cos podobnego do tej strony

http://boty.boo.pl/bot/md/pl/s1/

u mnie jest podobnie i np. ja otworze strone w tej drugiej ramce allegro.pl to chciałbym w tej pierwszej małej ramce wyciągnąc np. adres www.allegro.pl

Jeżeli w tej dużej ramce klikne na zakłądke komputery to żeby w mojej zakładce był obecny link czyli www.allegro.pl?costam=komputery

albo np. ze jak klikne w drugije ramce liste jakiś przedmiotów to żeby w pierwszej (małej) ramce pojawił się tylko pierwszy przedmiot z listy. Czyli ogólnie to aby mia taki sam kod jaki mam poprzez opcje pokaz źródło strony.

file_get_contents nie zwruci mi kodu z drugiej ramki.

Nie wiem czy to jasno opisałem smile.gif ale jak by co to moge opisać jeszce jasniej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.