Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Płeć: kobieta (weryfikacja płci i imienia)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roobik
Witam!
Ostatnio pojawił się u mnie "mały" problem. Przy rejestracji mam pola (m.in.) Imię i Płeć. Chciałbym rozwiązać nurtujący mnie od wielu dni problem, mianowicie jesli rejestrujący się zaznaczy płeć "K" (kobieta) a w polu Imię ostatnią literą imienia nie jest "a" - to system "wywala" info o weryfikację imienia i płci. Przepraszam, ale nie wiem, jak się do tego zabrać...
Proszę o pomoc...
kielich
TAK na szybko

1. $imie1 = 'marysia';
  2. $imie = strlen($imie1);
  3. $imie_o = substr($imie1, $imie-1,$imie);
  4. if($imie_o == 'a'):
  5. echo 'ok';
  6. else:
  7. echo ':(';
  8. endif;
kilas88
kielich podał prawidłowe rozwiązanie, niemniej jednak zrobiłbym to tak:

1. $imie = 'Agnieszka';
  2.  
  3. if (mb_strtolower(mb_substr($imie, -1)) == 'a') {
  4. echo 'kobieta';
  5. }
everth
  1. $kobieta = (substr(trim($imie),-1)=='a'); //czy wszystkie żeńskie imiona kończą się na a?
  2.  
  3. $validate = !($kobieta === ($formularz_plec=='K'));
  4.  
  5. if($validate) {
  6. // zweryfikuj formularz
  7. }
gothye
Po za tym był już taki temat na forum , użyj wyszukiwarki ... offtopic.gif
wookieb
Zabronisz kobietom rejestrować się jeżeli ich imię nie kończy się na A? Sorry ale CO ZA GŁUPOTA. Po co Ci takie zabezpieczenia?
Mercedes, Beatryce albo ktoś poda inne (może nawet swój nick) nie może już skorzystać z serwisu. Super!
Agape
swieta racja, ja mam juz takie konto gdzie login konczy sie na a i system traktuje mnie jako dziewczyne ... Nie probuj byc madrzejszy od uzytkownikow rejestrujacych sie. Pozatym chcialbym zwrocic uwage na 2 imie naszego obecnego prezydenta;)
Quantum
@wookieb +1

Totalna bzdura. Zarejestruje się jako "Kuba" i jestem zmuszony wybrać kobietę jako płeć ? haha biggrin.gif Nie chodzi tu tylko o zdrobnienia/inne formy imion. Od dawna istnieje moda na zagraniczne imiona, a uwierz jest ich tyle, że nie wyłapiesz wszystkich. Taka "walidacja" to tylko utrudnianie życia..
Wicepsik
A co jeśli ktoś ma anglojęzyczne imię albo jeszcze inne ?
erix
Jeśli masz wprowadzanie PESEL, to sprawdź wg niego. winksmiley.jpg
thek
Celna uwaga erix, ale chyba na jakiejś prostej stronie prośba o PESEL to raczej niezbyt sensowne. Ja bym tego nie walidował na sztywno tylko poprzez JS jesli wykryje jako ostania literę a w polu z imieniem - domyślnie zaznaczał że to kobieta. Jeśli będzie Kuba, Beatryce czy inne to i tak user sobie poprawi sam na właściwą płeć. Nie ma co uszczęśliwiać na siłę ludzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.