Piszę stronę oparta o bazę danych (MySQL). Mam problem, którego obejście jest zapewne banalnie proste, ale samotne rozwiązanie go (z pomocą googli) nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, więc piszę tutaj, z nadzieją , że ktoś z dobroci serca pomoże mi znaleźć rozwiązanie.
Problem wygląda następująco. Na podstawie danych pobieranych z bazy danych tworzę formularz (typu checkbox). Chciałbym aby, po zaznaczeniu jednego z pól, pojawiało się ukryte i zablokowane dotychczas pole tekstowe. Problem polega na tym, że nie znam dokładnej ilości pól, bo jest ona zależne od ilości wpisów w bazie danych a przy wykonywaniu operacji pokroju :
<input type="checkbox" name="nazwa" value="wartość" onclick="document.getElementById('identyfikator').style.display = this.checked ? 'none' : 'block'; this.form.elements['nazwa2'].disabled = this.form.elements['nazwa3'].disabled = this.checked" /> <div id="identyfikator"> <input type="text" name="nazwa2" /> <input type="text" name="nazwa3" /> </div>
(zaczerpnięte z http://www.kurshtml.boo.pl/html/pole_wyboru,formularze.html)
musiałbym wymieniać po znaku równości wszystkie blokowane pola tekstowe. Czy da się to obejść? Mam problemy z mieszaniem kody html z kodem php i może istnieje jakieś rozwiązanie, którego po prostu jak na razie nie znam?
Próbowałem zastąpić wszystkie nazwy, nazwą[]. Próbowałem też robić pętlę z iterowaną zmienną $a, zastępując nazwy nazwą[$a]. Zmieniałem też cudzysłowia na \" \" i ' '. Niestety bez oczekiwanych rezultatów.