Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Przenoszenie grafiki między div'ami
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
wizard144
Witam.

Mam bardziej pytanie niż problem. A właściwie to kilka pytań.

Ale może lepiej opiszę problem.

Mam tabele 5 x 6 komórek. W kazdej komorce jest div, a w divie grafika 50 x 50 px. Po lewej stronie mam innego diva w którym są divy 50x 50 px.

Chciałbym:

1. Przeniesc grafike z diva z tabeli
2. Usunąć tego diva
3. Divy przesuwają się o 1 w lewo
4. Przeniesiona grafika ląduje w innym divie (50 x 50) zagniezdzonym w duzym divie.

1. 1. Klikam na grafike
  2. 2. Grafika jest złapana przez kursor myszy
  3. 3. Grafika zostaje przeniesiona nad innego diva
  4. 4. Klik! Grafika zostaje dropnięta
  5. 4.1 W wypadku nieodpowiedniego diva / lub proby umieszczenia w innym miejscu - pkt. 6
  6. 4.2 W wypadku poprawnego umieszczenia pkt.5
  7. 5. Grafiki w tabeli przemieszczają się (usunięcie diva w ktorym byla grafika poprzednia)
  8. 6. Grafika wraca na swoje miejsce

I teraz takie pytanie. Czy jquery sobie z tym poradzi ? na jakie funkcje zwrócić uwagę ?
wookieb
Tak
jquery -> draggable
oraz
jquery -> droppable
Wszystko jest ładnie udokumentowane
wizard144
Dzięki, o to mi chodziło.

A i mam jeszcze jedno pytanie.

Chciałbym żeby zawartośćw divie (oddzielny problem) pojawiała się dynamicznie. tzn żeby w divie zrobić przejście tak jakby. Żeby z ciemniejszego przechodziło w jaśniejsze. Takie wyłanianie z cienia. Da sie to zrobić w jquery ?

Mam jeszcze pomysl żeby zrobić diva i zmniejszac mu opacity dynamicznie ale sam nie wiem ;/

Jakieś pomysły ? smile.gif
wookieb
jquery -> animate
wizard144
Ok, dzięki, mam już wszystko smile.gif

Nikt nie lubi odsmażać starych kotletów smile.gif

Mimo wszystko muszę, wybaczcie.

Otóż mam taki oto problem.

Chcę przeciągnąć element z jednego diva do drugiego. Problemu nie ma bo to już umiem.

Problem w tym że div znika mi mijając granicę diva...

Zbadałem sprawę, muszę mieć w divie overflow-y:auto; lub :scroll; i w tym tkwi problem, że przez to ze overflow w ogole istnieje to element przeciągany nie wychodzi poza granice tego diva tylko tak sobie overflowuje w tym przepelnieniu ;/

Chcialbym jakos to zablokowac ale sie nie da;/ nie mam pomyslu...
zegarek84
Cytat(wizard144 @ 26.08.2010, 13:58:07 ) *
Problem w tym że div znika mi mijając granicę diva...

Zbadałem sprawę, muszę mieć w divie overflow-y:auto; lub :scroll; i w tym tkwi problem, że przez to ze overflow w ogole istnieje to element przeciągany nie wychodzi poza granice tego diva tylko tak sobie overflowuje w tym przepelnieniu ;/
żaden scroll ani auto [jak na sztywno ustali się wielkość div'a to auto jest w zasadzie scrolem jeśli przepełni się go treścią] tylko overflow: visible; no i oczywiście najlepiej ustaw jakieś wymiary dla tego div'a rodzica - pierwsze jak tekst przeczytałem, że rodzic z pola widzenia Ci znika [no jak jest pusty i bez wymiarów...]... zreszta problemy typu JS to zawsze powinno dawać się linka do stronki jakiejś z tymi skryptami...

a i co ten cały temat ma wspólnego a AJAX o.0 - przecież tutaj chodzi o zwykły dhtml czyli po prostu js...

wizard144
Uzywam do tego jQuery w polaczeniu z advAjaxem wszystkiego.

Poza tym musze miec overflow:scroll czy auto bo chce miec efekt przewijania w div'ie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.