Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]ZABEZPIECZNIE ZDJEC / KATALOGU
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kielich
Witam chciałem się dowiedzieć jak zablokować dostęp do pliku nie zalogowanemu userowi
np . jeśli mam fotki

www.xxx.pl/fotki/1.png

i jeśli jest zalogowany to mam pobierz ale jeśli niezalogowany pozna ścieżke do pliku questionmark.gif

Jak to mogę wykonać questionmark.gif
gorden
.htaccess
melkorm
Musisz raczej zrobić wyświetlanie fotek przez skrypt php i tam sprawdzać czy `użyszkodnik` jest zalogowany czy nie smile.gif na katalog oczywiście .htaccess też się przyda smile.gif
erix
Cytat
www.xxx.pl/fotki/1.png

I na pewno nie takimi nazwami, które każdy może przewidzieć. winksmiley.jpg Szybko Ci transfer pójdzie, jeśli trafisz na dowcipnisia, który będzie po kolei liczby podstawiał. winksmiley.jpg
kielich
A jak tego dokonać z pomocą samego .htaccess questionmark.gif
Micki_
Za pomocą samego .htaccess się raczej nie da, jak już to mod rewrite + php
netoperz
Najprościej można "utajnić" katalog za pomocą podstawowej metody uwierzytelniania i do tego katalogu wrzucić plik. Potrzebny jest w tym celu plik .htaccess i drugi plik z hasłami. Plik .htaccess wstawiasz do katalogu, którego uwierzytelnianie ma dotyczyć. Plik z hasłami powinien znajdować sie poza drzewem katalogów, aby nie było do niego dostepu przez www, a w pliku .htaccess musi być zapisana derektywa AuthUserFile wskazująca gdzie ten plik z hasłami sie znajduje.
Jeśli userów jest dużo, to lepiej skorzystac z bazy danych, niz z pliku haseł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.