Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobranie zawartości strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ziemekp
Otóż jestem jednak początkującym programistą php i nurtuje mnie taki problem. Otóż chcę stworzyć stronkę zawierającą statusy serwerów oraz ilość graczy online.
Przykładowo:
stronka: http://talo.ariethmu.com/
potrzebuję pobrać ile jest w sumie online. Nie mam kompletnie pojęcia jak to zrobić. Szukałem w manualu to znalazłem file_get_contest(). Jak to działa? Prosiłbym o przykładowy kod z komentarzem (żeby zrozumieć).
Asmox
To tak, ja sam za bardzo nie kumam, ale na chłopski rozum:
Jak masz plik załóżmy toplista_radia_eska.txt
Kod
1. Justin Bieber
2. Doda
3. Jonas Brothers
4. Agnieszka Chylińska

i dasz skrypt
  1. $plik = file_get_contents(toplista_radia_eska.txt);
  2. // $plik = "1. Justin Bieber\n 2.Doda\n 3. Jonas Brothers\n 4. Agnieszka Chylińska";

Innymi słowy wczytuje zawartość pliku do zmiennej, razem ze wszystkimi znakami, nawet tych, których nie widać (przejście do nowej linii - \n)
Uwaga: Autor postu informuje, że toplista jest fikcyjna i ma nadzieję, że będzie.

A co do licznika graczy online: to już jakby wyższa szkoła jazdy, ale od strony admina emulatora. Jeżeli jest tabelka w bazie players_connected, to można zrobić to bardzo łatwo:
  1. $res = mysql_query('SELECT id FROM players_connected');
  2. $ile = 0;
  3. while (mysql_fetch_row($res)) ++$ile;
ziemekp
No tak, admin ma taką tabelkę, ale nikt z adminów mi nie da danych do bazy żebym sobie pobierał. Natomiast każdy serwer wyświetla na swojej stronie ilość online i chciałbym właśnie ze strony te dane pobierać.

Total: 186 -> chodzi o pobranie tej liczby
Wicepsik
file_Get_contents + preg_match (wyrażenia regularne)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.