Po przeszukiwaniu googli wiele razy wzdłuż i wszerz i nie znalezieniu odpowiedzi na mój problem postanowiłem tu napisać. Proszę z góry o wyrozumiałość jestem początkującym w tych kwestiach.
Używam mysql 5.1 , php 5.2.14 oraz serwera apache 2.2.16 środowisko win xp
Mam problem z funkcją mysqli_connect. Problem polega na tym iż funkcja przy zapytaniu odnośnie logowania zwraca wartość lecz jeżeli próbuję wyłuskać inną daną z pola nie zwraca tej wartości i jednocześnie nie wykazuje błędu że wartość nie została pobrana , czy problem z połączeniem z bazą danych.
oto kod session.php
<?php include('localhost.php'); $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; //Uzytkownik musi podac; swój identyfikator i haslo ?> <?php } else { // polacz sie z MySQL $mysql = mysqli_connect("$localhost", "$user", "$pass", "$db"); if(!$mysql) { exit; } // znajdź pasujacy wiersz $zapytanie = "select count(*) from users where login = '".$login."' and haslo = sha1('".$haslo."')"; $zapytanie_klasa = "select klasa from users where login = '".$login."'"; $klasa = mysqli_query($mysql, $zapytanie_klasa); if(!$klasa) { exit; } else{ } //zwraca że klasa wywołana $wynik = mysqli_query($mysql, $zapytanie); if(!$wynik) { exit; } $wiersz = mysqli_fetch_row( $wynik ); $ile = $wiersz[0]; } ?>
jeżeli wpiszę w konsoli mysql
SELECT klasa FROM users WHERE login = 'login';
zwraca prawidłową wartość.
Nie wiem już co zrobić z tym problemem więc zwracam się o pomoc.
Z góry dziękuję.