+ Mam klasę A w pliku class.A.php:
class A { protected $imie; protected $nazwisko; protected $znajomi; public function showDaneUzyt() { } public function showZnajomych() { foreach($this->znajomi as $ob) { } } }
plik index.html:
// jakies bajery oraz
oraz plik Widok.php
require_once('class.A.php'); $obiekt = new A; $obiekt->showDaneUzyt() $obiekt->showZnajomych()
Moje pytanie brzmi: jak poprawnie powinno się pisać strony obiektowo, czy tak jak wyżej (lecz jeżeli klasa A miała by np 100 funkcji i chcial bym je wywoływać
po kliknięciu gdzieś na stronie i sprawdzać która mam wykonać za pomocą tablicy GET a która nie, to ? No właśnie, bym musiał sprawdzać ciągle co jest w adresie) Idzie jakoś inaczej to zrobić? Lepszym rozwiązaniem było by skorzystanie ze zmiennych sesyjnych ? A może lepiej by bylo podzielic plik Widok na kilka mniejszych np WidokZnajomych.html, WidokX.html, WidokY.html ? I ostatnie pytanie, jeżeli wchodzę na strone Widok.php to jest tworzony obiekt, po odswiezeniu strony ten obiekt jest tworzony od nowa (o ile dobrze rozumiem ), wiec jezeli podzielił bym strone Widok.php na kilka mniejszych i w pierwszej zapisal
pierwsza.html
$obiekt = new A; $obiekt->podaj();//przykladowa funkcja $obiekt->dodaj();//przyk..
droga.html
$obiekt = new A; $obiekt ->zobaczKumpla();
to moja strona zlozona z kilku podstron dzialala by z takim samym narzutem pamieciowym co wszystko razem np :
strona.html
$obiekt = new A; $obiekt->podaj();//przykladowa funkcja $obiekt->dodaj();//przyk.. $obiekt ->zobaczKumpla();
Który sposób jest lepszy? Ten kod jest oczywiście przykładowy.