<input name="file" type="file" size="50"/>
Chciałbym najpierw przedstawić skrypt który znalazłem gdzieś w internecie i trochę go przerobiłem (mianowicie nazwa katalogu jest zmienną i nazwa pliku jest datą i godziną dodania go):
$katalog = "upload/"; // do którego katalogu wrzucamy plik if ((($_FILES["file"]["type"] == "image/gif") || ($_FILES["file"]["type"] == "image/jpeg") || ($_FILES["file"]["type"] == "image/pjpeg")) && ($_FILES["file"]["size"] < 200000)) // max rozmiar pliku około 200kb { if ($_FILES["file"]["error"] > 0) { } else { /* TUTAJ OKREŚLAMY ROZSZERZENIE PLIKU */ /* ZMIENIAMY NAZWĘ PLIKU NA NOWĄ */ $new_name.=".".$rozszerzenie; $_FILES["file"]["name"] = $new_name; { } else { { $ogloszenie_wazne = 0; } else { chmod($katalog."/".$_FILES['file']['name'], 755); } } } } else { }
Powód przez które napisałem tu posta (a żeby nie było, wiele czasu szukałem na googlach i nie mogłem znaleźć odpowiedzi plus próbowałem innych skryptów):
Gdy plik zostanie wrzucony na serwer zgodnie ze skryptem pojawia się informacja:
Kod
Nazwa pliku: My_sma6.jpg
Rodzaj: image/jpeg
Rozmiar: 29.48828125 Kb
Plik tymczasowy: /tmp/phpCnQO2U
Stored in: upload/2010-08-31_14-22-57.jpg
Rodzaj: image/jpeg
Rozmiar: 29.48828125 Kb
Plik tymczasowy: /tmp/phpCnQO2U
Stored in: upload/2010-08-31_14-22-57.jpg
Problem w tym, że w katalogu "upload" nie ma NIC.
Wcześniej za pomocą total commandera oczywiście wykonałem chmod 777 na tym katalogu.
Aaa właśnie. Pliki mają się uploadować na serwer OVH.pl ale na ich forum nie mogę też znaleźć odpowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc.