Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter]Generowanie $routes na podstawie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
isso
Witam, tak jak w temacie ciekawi mnie jak zrobić coś takiego:

Powiedzmy, ze jest panel administratora, w którym można dodawać strony, ale nie są one nigdzie w menu, ani nic takiego i chcialbym, zeby link był generowany automatycznie - czyli np. są w bazie pola: title, link, text i teraz jak w administratorze ktos dodaje temat "jakiś ciekawy temat" to zamienia się on w polu link na "jakis-ciekawy-temat" - do tego momentu jest banalnie, ale pytanie jak teraz wrzucić to do $routes, żeby widział mi to na zasadzie http://example.com/jakis-ciekawy-temat ? (nie interesuje mnie rozwiazanie typu : /{ID}/{link} bo to trywialne jest)

Dzięki za odpowiedzi!
szok
Nie w rutingu, bo to niema sensu. Za każdym razem musiał byś edytować plik routes.php.

Zrób sobie tak:
W bazie danych gdzie przechowujesz strony/artykuły pole "slug" np: na varchar(255) i w nim zapisuj tytuł bez polskich znaków itp, wywalając wszystko abyś miał swój link.
I wtedy w routingu ustawiasz:

$route['([a-zA-Z0-9/_-]+)'] = "page/index/$1";

I wtedy każde takie wywołanie ładować będzie kontroler pages, metoda index i parametr z twoim tytułem i w bazie danych szukasz po polu slug.

Tylko nie wiem jak szybkie się to okaże jak będziesz miał np: z kilka tysięcy artykułów, może być bardzo wolne smile.gif Ale Mysql powinien dać radę smile.gif

Pozdrawiam
isso
Hmm to nie jest rozwiązanie, które mnie zadowala, ale na pewno jakoś rozwiązuje problem, dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.