Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy warto sie uczyc frameworka znając tylko podstawy php?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szypi1989
Witam .Znam tylko podstawy php.To co przeważnie piszą w kursach php .Czy warto uczyć się Frameworka php? czy lepiej pierw poszerzyć wiedzę na temat php?
Zyx
Nie pytaj "czy warto", tylko "czy będziesz w stanie go zrozumieć". Zasadniczo jak nie znasz programowania obiektowego, i tak nic raczej nie zrozumiesz, co tam się dzieje.
yevaud
jesli znasz skladnie, umiesz uzywac tablic, napisales jakas prosta stronke i rozumiesz troche rozdzial o obiektach/klasach z dokumentacji php to juz jest niezle i mysle ze mozesz frameworczyc winksmiley.jpg
szypi1989
bo ogolnie znam jedynie javascript/ajax/jquery/ a php to podstawy.
rozumiem obiektowe programowanie.

Pisałem strony z użyciem php.ale to takie pierdoly za przeproszeniem.
mike
Cytat(szypi1989 @ 8.09.2010, 21:57:07 ) *
rozumiem obiektowe programowanie
Jakie wynikają zagrożenia z nadużycia dziedziczenia. Co rozwiązuje i dlaczego czasem lepsza (od dziedziczenia) jest kompozycja?

Jeśli czytając te pytania nie masz w głowie potoku słów i argumentów to nie masz zielonego pojęcia o programowaniu obiektowym.
yevaud
moim zdaniem wystarczy ze rozumiesz programowanie z uzyciem obiektow, niekoniecznie musisz byc specem od programowania obiektowego winksmiley.jpg
mike
Cytat(yevaud @ 8.09.2010, 22:09:23 ) *
moim zdaniem wystarczy ze rozumiesz programowanie z uzyciem obiektow, niekoniecznie musisz byc specem od programowania obiektowego winksmiley.jpg
A żeby być mleczarzem należy wiedzieć jak smarować bułkę. Wiedza o mleczarstwie jest zbędna.
yevaud
Cytat(mike @ 8.09.2010, 22:13:12 ) *
A żeby być mleczarzem należy wiedzieć jak smarować bułkę. Wiedza o mleczarstwie jest zbędna.

jestem pod wrazeniem poetyckiej duszy przedmowcy smile.gif
Kolega jednak nie rozwazal kwestii smarowania bulek i korelacji umiejetnosci smarowania z dojeniem krow, a raczej czy warto podjac proby uzywania frameworkow pomimo relatywnie slabej znajomosci zasad dzieki ktorym owe frameworki funkcjonuja smile.gif Moim zdaniem podstawowa wiedza jest wystarczajaca, pod warunkiem ze autor watku bedzie sklonny douczac sie detali w miare trafiania na niezrozumiala we frameworku skladnie i zasady dzialania:) Jestem sklonny nawet zaryzykowac teze, ze osoby z pewnymi konkretnymi cechami charakteru lepiej i latwiej naucza sie dobrze programowac w jakims jezyku, jesli beda zmuszone do uzywania frameworka narzucajacego pewne konkretne spojrzenie na problem i jego mozliwe rozwiazania smile.gif
CuteOne
yevaud: na jedno wyjdzie smile.gif i tak będzie musiał się douczyć. Boję się tylko, że nie wystarczy mu motywacji do stworzenia czegokolwiek we frameworku
zegarek84
Cytat(CuteOne @ 8.09.2010, 23:50:01 ) *
yevaud: na jedno wyjdzie smile.gif i tak będzie musiał się douczyć. Boję się tylko, że nie wystarczy mu motywacji do stworzenia czegokolwiek we frameworku
trafna uwaga i obusieczne ostrze - jeśli już się uprze i trafi na jakiś problem (czego mu życzę - co na dobre wyjdzie) tym bardziej dane braki będzie musiał uzupełnić lub pewne rzeczy po swojemu zrozumieć winksmiley.jpg - moim zdaniem więcej może być plusów niż minusów dzięki narzuconym regułom...
Zyx
Ba, jak ktoś jest zdolny i ma dużo samozaparcia, to się frameworka nauczy i bez znajomości PHP. Języków obcych też moglibyśmy się uczyć w ten sposób, że poznajemy podstawy i rzucamy gościa do kraju X, by sobie radził, ale jednak większość ludzi wybiera normalną, systematyczną drogę. Pamiętajmy, że framework to też nie wyrocznia, która jest napisana w pełni poprawnie obiektowo, dlatego dobrze jest choć część wiedzy posiąść w oderwaniu od konkretnej aplikacji, by umieć krytycznie spojrzeć na coś, a nie później chodzą ludzie, twierdzą, że np. "Zend Framework implementuje wzorzec MVC" i nie tylko przyjmą do wiadomości żadnej argumentacji, że jest inaczej, ale wręcz zwyzywają argumentującego smile.gif.
darlaxle
byłem w podobnej sytuacji jeśli chodzi o kontakt z frameworkiem, niewiele rozumiałem z obiektowości na początku swojej przygody z php, pewnie jeszcze wiele przede mną, ale sam framework nauczył mnie wiele, kluczem jednak do tego była duża doza samozaparcia
lDoran
Na pewno warto uczyć się jakiegoś frameworka, daje to inne spojrzenie na programowanie, wykształca nowe umiejętności, a do tego prawie każdy pracodawca wymaga znajomości przynajmniej jednego frameworka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.