Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] w połączeniu z JS = skrypt nie działa
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Samosia
Witam serdecznie,

Jestem tutaj nowa, więc prosiłabym o wyrozumiałość, sama postaram się dostosować do panujących zasad i reguł smile.gif

1. <li><a href="java script:ajaxpage('galerie.html', 'calosc');" rel="dropmenu3_b">Galeria</a></li>

Na stronie głównej - 'index.html' - wszystkie skrypty wykonują się poprawnie (jak i skrypt z galerią JD SmoothGallery).
Klikając w powyższy odnośnik (jeden z wielu, w menu), zawartość strony zostaje przeładowana. I o to mi chodzi.
Problem powstaje jednak wtedy, gdy chcę spowrotem przeładować zawartość strony, klikając:
  1. <li><a href="java script:ajaxpage('index.html', 'calosc');">Home</a></li>

- wtedy skrypt "rozjeżdża się".
Co może być tego powodem?

Przyznam się, że nie jestem po żadnej szkole ani kursach informatycznych - staram się pracować sama, niestety, ten błąd, którego rozwiązania nie znam, komplikuje mi całą sprawę.

Dlatego proszę o jakąś pomoc.

Dodam, że sama znalazłam coś takiego:
loadobjs('przykladowy.css','przykladowy.js') jak część składni:
  1. <li><a href="java script:ajaxpage('index.html', 'calosc');">Home</a></li>

- ale nie chce mi to zadziałać, bo do końca tego nie rozumiem.
Ktoś pomoże?

Pozdrawiam serdecznie,

nmts
Wczytujesz galerie.html i pewnie ładujesz zawartość do jakiegoś elementu i wszystko gra, tymczasem wczytując ajaxem index.html ładujesz całą stronę do tego samego elementu mając w efekcie index.html w index.html. Do strony głównej jaką jest index możesz się odwoływać zwyczajnie <a href="index.html">Home</a>.
Samosia
Zgadzam się z Tobą w 100%.

Jedyne co sprawia, że w taki sposób nie mogę postąpić to fakt, że na stronie mam ... podkład muzyczny.
Dlatego zdecydowałam się na dynamiczne ładowanie, ponieważ jest to dla mnie jedyna szansa, żeby piosenka za każdym przejściem nie ładowała się od nowa, a z tego co wiem, bez AJAX'a tego nie obejdę.

Chyba, że są jakieś inne wyjścia -> np. pop-up z muzyką, ale najczęściej FF blokuje takie okienka.

A co faktu ładowania index.html -> zrobiłam plik index2.html z samym div'em w postaci tego slidera, no ale sypie się :/
nmts
Cytat(Samosia @ 13.09.2010, 14:04:47 ) *
A co faktu ładowania index.html -> zrobiłam plik index2.html z samym div'em w postaci tego slidera, no ale sypie się :/

Powinno raczej działać. Pokaż stronę, bo trudno zgadywać.
Samosia
-> TU <-

- od razu zastrzegam, sprawdzane tylko pod FF, Operą oraz Chrome - z racji systemu operacyjnego.

nmts
Wraz z nową treścią ładujesz js, który nie będzie działał co za tym idzie nie uruchomi startGallery(). Możesz np. spróbować odpalić tą funkcję po wczytaniu treści do diva, w którejś z funkcji ajaxa.
Samosia
A dlaczego nie będzie działał ? Od tego powinna być ta funkcja 'loadobjs'. Czy mógłbyś mi poradzić jakiej to funkcji mam użyć ? Rozumiem, że to nie dział "PRZEDSZKOLE", no ale jedne rzeczy daję radę wyczytać, tutaj nawet nie wiem o czym miałabym czytać winksmiley.jpg

Pozdrawiam,

Przepraszam za dodatkowy post - ktoś pokieruje ? Nie chodzi tutaj o gotowe rozwiązanie, wystarczyłoby mi, gdyby ktoś pokierował w lepszą stronę winksmiley.jpg
Ps.
Czy ktoś mógłby tutaj zajrzeć?
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/ajaxcontent.htm
ew. podać inny pomysł na podkład w tle - wtedy zrezygnuje z AJAX'a.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.