Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] problem z dostepem do zmiennych poza petla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
igorew
Witam, Panowie w php nie siedzialem dawno i szczerze strasznie teraz lamie, dlatego pisze tutaj, poprosze o pomoc bo zapomnialem jak to sie robi ; p

wydaje mi sie , ze chodzi o zmienne globalne ale przy ich definiowaniu nadal nie ujawniaja sie po za petla

1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM certyficate WHERE NR='$nrU'")
  2. or die('Błšd zapytania');
  3. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  4. /* je?li wynik jest pozytywny, to wy?ietlamy dane */
  5. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik))
  6. $nr = $r['NR'];
  7. $rok = $r['ROK'];
  8. $pesel = $r['PESEL'];
  9. $imie = $r['IMIE'];
  10. $nazwisko = $r['NAZWISKO'];
  11. $nr_prawa = $r['NR_PRAWA'];
  12. $kat = $r['KAT'];
  13. $rodzaj = $r['RODZAJ'];
  14. $blok = $r['BLOK'];
  15. $data_start = $r['DATA_START'];
  16. $data_end = $r['DATA_END'];
  17. $data_ext = $r['DATA_EXT'];
  18. $data_egz = $r['DATA_EGZ'];
  19. $print = $r['PRINT'];
  20. $lg_t = $r['LG_T'];
  21. $lg_p = $r['LG_P'];
  22. $nr_crt = $r['NR_CRT'];
  23. $data_crt = $r['DATA_CRT'];
  24. $osk_crt = $r['OSK_CRT'];
  25. $blok_crt = $r['BLOK_CRT'];
  26. $rodzaj_crt = $r['RODZAJ_CRT'];
  27. };

o gory petla , poza petla chce wyswietlic zmienne czyly echo i zmienna , jednak nic sie nie wyswietla , poprosze o pomoc i zgory przepraszam za lamerskie pytanie.
zordon
pierwsza uwaga taka, że jeśli wierszy jest kilka, to po kolei Ci się te wszystkie zmienne będą nadpisywać - więc jak chcesz je wyświetlić dla każdego wiersza - rób to w pętli.
Co do samego wyswietlania to zamiast echo sprobuj dac var_dump() -> moze zmienne = null, wtedy znaczy to, że zapytanie jest zle, lub źle wyciągasz dane
igorew
sprobuje z var_dump, ale jesli chodzi o sama konstrukcje zapytan i petli to jest ok, bo jak dam w petli echo i zmienna to poprawnie wyswietla, jezeli chodzi o liczbe rekordow to zawsze bedzie 1 bo Nr jest PRIMARY i auto_increment tak wiec glownie mam problem tylko z wyswietleniem tych zmiennych poza petla i nie wiem jak to rozwiazac
sazian
Cytat
};

czyżby nawyki z c++ biggrin.gif

po pierwsze w tych zmiennych będziesz miał zapisane tylko dane z ostatniego rekordu
po drugie na pewno działa
prosty przykład
  1. $a=true;
  2. while($a){
  3. $x='napis';
  4. $a=!$a;
  5. }
  6. echo $x;

zmienna z pętli jest prawidłowo wyświetlana poza pętlą
igorew
Zgadza sie glownie programuje w C++ i w pythonie ; p

hmmm... no to nie wiem czemu u ciebie dziala poza petla, sprawdze jeszcze raz wszystko
zordon
to jak jest zawsze 1 wiersz to niepotrzebne jest Ci pętla while - zreszta i tak jest źle napisana (brak klamerek - ma zastosowanie tylko do 1 zmiennej).
Jak ciągle nie działa to wklej pełny kod - razem z wyświetlaniem - coś mi się zdaje że wyświetlasz inną zmienną niż Ci się zdaje albo inna literówka ...
igorew
rzeczywiscie @zordon , zrobilem blad logiczny po co mi byla ta petla jak mam tylko jeden rekord zawsze ; p tak wiec dzieki wszystkim za pomoc juz wszystko dziala smile.gifsmile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.