Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pomoc z onclick
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gsmphone
Witam,

Potrzebuję trochę pomocy bo się pogubiłem z onclick. Mianowicie mam button który wywołuję mi funkcję w której ukazuję się ukryty DIV w którym coś się tam ładuję. Chciałbym zrobić tak że w momencie naciśnięcia buttona z czytywało mi wyraz z pola input które jest nad buttonem i przekazywało do icludowanego pliku w którym mam zapytanie myqsl. Próbuję już kilka dni ale nie wychodzi. Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuje.
yevaud
wrzuc te proby zeby bylo sie na czym oprzec
gsmphone
No mam tylko to co ostatnie robiłem i było zapisane na ftp

1.  
  2.  
  3. <script type="text/javascript">
  4.  
  5. function PokazAkapit()
  6. {
  7. var akapit = document.getElementById('m');
  8.  
  9. akapit.style.display = "block";
  10. load('',1);
  11.  
  12. document.getElementById('target').innerHTML=document.getElementById(this.id).options[document.getElementById(this.id).selectedIndex].value;
  13.  
  14.  
  15. }
  16.  
  17. </script>
  18.  
  19.  
  20.  
  21.  
  22.  
  23. <input type='button' name='basic' class='basic do' onclick="PokazAkapit();" value='Odkryj'>
  24.  
  25.  
kamil4u
Musisz użyć AJAX-u. Poza tym, co oznacza:
Kod
document.getElementById(this.id).options[document.getElementById(this.id).selectedIndex].value
? Nie możesz tam użyć słowa this. Znaczy możesz, ale ono zawiera bodajże referencję do okna(window).
gsmphone
aha, rozumiem.

Teraz wpadłem na takie coś ale też nie działa. Może jakoś to zmodyfikować?

w funkcji
  1.  
  2. function PokazAkapit()
  3. {
  4. var akapit = document.getElementById('m');
  5. akapit.style.display = "block";
  6. load('',1);
  7.  
  8. var strURL="includowany_plik.php?input="+kat;
  9. var req = getXMLHTTP();
  10.  
  11. req.open("GET", strURL, true);
  12.  

wtedy includowany_plik.php ma to słowo w adresie i tam zastosowałem GET. Ale nic z tego
kamil4u
Tu masz kurs AJAX-a: http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html - najpierw spróbuj zrobić coś protego, a dopiero później swoje rzeczy.
Co do błędów o masz konsolę błędów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.