Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pusty rekord w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bigbadcompany
Witam,

skorzystałem z rozwiązania które oferuje jeden z artykułów na stronie compu.boo.pl mianowicie chodzi o prosty system newsów. Mam mały problem z którym nie mogę sobie poradzić dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Po wejściu na stronę dodaj.php tworzy się automatycznie w bazie rekord bez wypełnionych danych, i tak za każdym odświeżeniem strony.
Oczywiście gdy pola formularza zostaną wypełnione i kliknę submit wysyłają się ładnie. Skąd jednak bierze się ten pusty rekord ? Mam nadzieję, że ktoś ukoi moje nerwy i przy tym nie zepsuje nikomu humoru smile.gif

wygląda to tak:

1. <form action="" method="post">
  2. tytuł: <input type="text" name="tytul">
  3. <br/>autor <input type="text" name="autor">
  4. <br/>treść <textarea name="tresc" rows="20" cols="50"></textarea>
  5. <br/><input type="submit" value="Dodaj"></form>
  6. <?php
  7. include("polacz.php");
  8. $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."')");
  9. ?>

Wydaje mi się, że coś powinno sprawdzać czy wysłałem już dane czy nie, ale jak to ma wyglądać to szczerze nie mam pojęcia. Niby proste a jednak nie mogę tego rozgryźć. Jeśli ktoś byłby na tyle miły by mi w tym pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
sadistic_son
Powinno być przynajmniej sprawdzenie czy w ogole kliknieto w przycisk Dodaj.
  1. <br/><input type="submit" name="add" value="Dodaj"></form>

1. if(isset($_POST['add'])){
  2. include("polacz.php");
  3. $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."')");
  4. }
A najlepiej jakby bylo jeszcze sprawdzenie czy wypelniono pola formularza czyli np.:
  1. if(isset($_POST['autor']) && $_POST['autor']!="")
nospor
Cytat
Wydaje mi się, że coś powinno sprawdzać czy wysłałem już dane czy nie, ale jak to ma wyglądać to szczerze nie mam pojęcia.
Zrob
var_dump($_POST)
a następnie nie wyslij forma a potem wyslij. Po analizie tego co ci zwróci var_dump() to chyba już sam wpadniesz jak sprawdzac czy cos wyslano czy nie smile.gif
bigbadcompany
Teraz dostaję dziwną zwrotkę:

1. Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

Tak to ma wyglądać ?

1. <?php
  2. if(isset(_$POST['add'])){
  3. include("polacz.php");
  4. $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."')");
  5. }
  6. ?>

Przyznam szczerze, że jak długo żyje takiego czegoś jeszcze nie widziałem smile.gif

Dobra nie ważne smile.gif sadistic_son pomogłeś baaardzo moja nie uwaga po całej nocy nie przespanej nie zauważyłem, że przy poście $ jest zamieniony z podłogą.
nospor - faktycznie mogłem wcześniej na to wpaść.
nospor
nie: _$POST
a: $_POST

Piszemy po wyspaniu się winksmiley.jpg
sadistic_son
Cytat(nospor @ 16.09.2010, 08:16:33 ) *
nie: _$POST
a: $_POST

Piszemy po wyspaniu się winksmiley.jpg
Tym razem poprawiłem się zanim napisałeś posta, albo przynajmniej w tym samym momecie winksmiley.jpg
bigbadcompany
Generalnie do zamknięcia. Miłej posiadówki na forum. Tylko się nie przemęczcie zbytnio smile.gif
Jeśli to ma jakiś większy sens rozdałem "pomógł", ale wydaje mi się, że nowego auta za to nie kupicie tongue.gif
nospor
@sadistic_son nie pisałem do Ciebie tylko do autora tematu. Twoich ciągłych zmian w poście nawet nie zauważyłem. Odpisywałem na błąd bigbadcompany smile.gif
sadistic_son
Cytat(bigbadcompany @ 16.09.2010, 08:15:24 ) *
po całej nocy nie przespanej
Witaj w klubie winksmiley.jpg
Cytat(bigbadcompany @ 16.09.2010, 08:15:24 ) *
nie zauważyłem, że przy poście $ jest zamieniony z podłogą.
Ja też nie....
Cytat(nospor @ 16.09.2010, 08:26:21 ) *
Odpisywałem na błąd bigbadcompany smile.gif
Czyli rzeczywiście muszę w końcu iść spać winksmiley.jpg

Cytat(bigbadcompany @ 16.09.2010, 08:24:57 ) *
Jeśli to ma jakiś większy sens rozdałem "pomógł", ale wydaje mi się, że nowego auta za to nie kupicie tongue.gif
To Ty nie wiesz, że za każde 100pkt 'Pomógł' zarząd forum rozdaje Fiaty 126p, rocznik 2010? Nospor ma ich już 16 winksmiley.jpg
nospor
Cytat
zarząd forum rozdaje Fiaty 126p
Ogólnie się zgadza, ale wkradło się pare błędów:
1) Nie fiaty a pieniądze
2) Nie rozdaje a kradnie
3) nie zarząd a rząd
winksmiley.jpg
bigbadcompany
Panowie, teraz już wiem jak kto tutaj działa. Ja nic nie wygadam, ale lepiej żeby ci z góry tego nie przeczytali i nie mam tutaj na myśli sąsiadów ani samego boga tongue.gif
P.s. Pamiętajcie agent Tomek czuwa biggrin.gif

Dobra kończę, bo sie off-topic z tego robi powoli smile.gif
nospor
Cytat
P.s. Pamiętajcie agent Tomek czuwa
Agencie Tomku...lepiej od dziś się rozglądaj uważnie wracając wieczorem do domu aaevil.gif

winksmiley.jpg
sadistic_son
Ależ tu się kiedyś pięknie dyskutowało. A obecnie pustki, tylko pajęczyny na forum zostały i takie turlane przez wiatr kłęby suchej trawy :|
nospor
az sie leska w oku zakrecila biggrin.gif
phpion
No smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.