wookieb:
Cytat
Podany przez Ciebie pomysł jest najgorszym z możliwych
Co masz na myśli ?
Cytat
Więc w modułach (nie wiem czy to nowe klasy czy nie) zmieniaj pewne parametry, które definiują to co potrzebujesz.
To nowe instancje tworzone na bazie pewnych charakterystycznych cech opisanych w kilku(nastu) klasach.
Crozin: potocznie na "parent".
IceManSpy: nie mam na myśli sprawdzenia klasy na jakiej bazuje instancja, ale 'jakby' (albo konkretnie, choć to prawdopodobnie niemożliwe) nazwy zmiennej przechowującej instancje danej klasy. To mi sporo ułatwia, bo raz utrzymany schemat jest stosowany wszędzie, tylko czasem potrzebuję, by klasa wiedziała jakiej zmiennej użyłem dla rozpoznania co ma robić i jakie elementy dalej ma ew. ładować. To raczej nie jest standardowy sposób pisania kodu, ale mi póki co bardzo odpowiada ; )
Zyx: no właśnie. W tym kłopot. Było by na miejscu coś w stulu debug_backtrace(), tylko, że dla klasy. Niestety za bardzo nie mam pomysłu w tej chwili jak przeskoczyć to, żeby definicja powiązała "w dół" do informacji na temat danych jakie ją reprezentują (czyli po prostu zmiennej). W tej chwili używam swego rodzaju routera, który sobie z tym radzi, ale chcę się pozbyć parametrów "wnioskowanych" na podstawie nazwy użytej w x(NAZWA)->, a przekazywanych do konstruktora (mam tam m.in. identyfikator modułu, czy ścieżkę w jakiej znajduje się główny plik modułu, od którego potem idę względnie z dalszymi poszukiwaniami plików, czy klas tworzących kolejne, wewnętrzne obiekty. Wszystko natomiast po to by z dowolnego miejsca wywoływać dowolne rzeczy, bez martwienia się co, skąd, czy już było, czy trzeba załadować - czy nie itp.. Ogólnie w ten sposób stworzyłem sobie coś na wzór mocno elementarnych, "kaskadowych singletonów", ładujących jeśli potrzeba coś, a jeśli już to jest - to po prostu z tego korzystających. Zależało mi też na czymś prostym w użyciu, możliwym do wywołania z miejsca gdzie mi się tylko spodoba (z poza instancji, ze statików, z wnętrza samego siebie itd.., przy czym sposób wywoływania zawsze jest taki sam, np.: x->helper->taki_a_taki, albo x->cmd->cos_tam. Nie jest to natomiast jeden obiekt root i drzewo, bo potrzebuję różnych funkcjonalności, a gdybym zrobił roota + gałęzie - nie pozwalało by mi na to i musiał bym przewidzieć wiele scenariuszy (a po co sobie głowę zawracać

) Prawda że wygodne ?

W sam raz dla leniwych i takich co nie chcą pamiętać czy już wykonali jakąś operację kilkaset linii wyżej, czy nie (samo sprawdzi co trzeba zrobić i to zrobi jeśli uzna, że musi)... Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
Podsumowując i w skrócie (jak nie chce wam się czytać tego na górze): Potrzebuję jakiegoś triku*, by dowiedzieć się w użytej już klasie jaka obecnie zmienna ją wykorzystuje.
*Triku - bo bezpośrednio to chyba tak samo nierealne, jak nierealne by papierowa książka mogła dowiedzieć się kto ją właśnie czyta i wstawić jego imię zamiast imienia głównego bohatera (ale odwrotnie - bez problemu - jak np z get_class()
)