Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]brakujący kod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mitas
Witam wszystkich smile.gif Mam do was takie pytanie, robię sobie prostą stronkę i kiedyś kolega mi dał taki kawałek kodu (chodzi o formularz kontaktowy) lecz brakuje funkcji wysyłania tego wszytskiego, wiem że wszytsko to było bo przeglądałem forum, ale tak wszytsko jest zamotane jak dla ze masakra i liczę na waszą pomoc, co mi pomoże zrozumieć ten skrypt lepiej. Będę max wdzięczny.

Oto skrypt który mam:

1.  
  2. <form action="#" method="post" id="kontakt_mail">
  3. <label for="imie">Imię i nazwisko</label><input type="text" name="imie" id="imie" class="required"><br />
  4. <label for="data_miejsce">Data i miejsce imprezy</label><input type="text" name="data_miejsce" id="data_miejsce" class="required"><br />
  5. <label for="telefon">Telefon</label><input type="text" name="telefon" id="telefon"><br />
  6. <label for="email">Email (proszę sprawdzić)</label><input type="text" name="email" id="email" class="required"><br />
  7. <textarea name="tresc" id="tresc" rows="10"></textarea>
  8. <input type="submit" value="wyślij">
  9. <input type="hidden" name="opt" value="wyslano">
  10. </form>
zordon
"funkcji wysyłania" questionmark.gif
tzn formularz Ci się nie wysyła czy nie umiesz odebrać?
Jak Ci się nie wysyła to zmień parametr action z "#" na adres skryptu, który ma odbierać dane, np -> pusty ciąg znaków ("") wysyła sam do siebie
mitas
dzięki za odzew, chodzi właśnie o wysłanie całego tego formularza, możesz mi pomóc ? co mam wpisać zamiast "#" żeby cała zawartość formularza została wysłana np. na adres satim@tlen.pl ? wstydnis.gif
zordon
formularz nie wysyła się na maila...
dane z formularza lecą do skryptu, np php, który te dane odbierze i przetworzy, czyli np wyśle na podanego maila
poczytaj trochę podstaw - sugeruję przyklejone tematy tego forum
mitas
zordon smile.gif a tak w skrocie powiedziałbys mi jak ma wyglądać skrypt odbierający ten formularz, bo przeglądałem rózne wątki ale nie mogę sie w tym wszystkim połapać, a bardzo mi zależy na umieszczeniu tego na mojej prostej stronce smile.gif
lDoran
Tu masz wszystko czego potrzebujesz:
http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-php
http://webmaster.helion.pl/index.php/kurs-html
Jak się nauczysz i dasz jakiś kod to ktoś Tobie na pewno pomoże.

sciana.gif Jeżeli chcesz gotowca złóż ofertę w dziale Giełda Ofert.
mitas
oki dzięki panowie, jak coś spłodzę dam znać smile.gif
ale tego wszytskiego jest od grona sad.gif naprawdę nie da się tego jakoś w skrócie wyjaśnić, bo z tego co wiem to brakuje skryptu który odbiera te info, podajcie mi jak możecie jakiś link jak taki skrypt/ formularz wygląda. :prosi:
goran
index.html
  1. <form action="wyslij.php" method="post" id="kontakt_mail">
  2. <label for="imie">Imię i nazwisko</label><input type="text" name="imie" id="imie" class="required"><br />
  3. <label for="data_miejsce">Data i miejsce imprezy</label><input type="text" name="data_miejsce" id="data_miejsce" class="required"><br />
  4. <label for="telefon">Telefon</label><input type="text" name="telefon" id="telefon"><br />
  5. <label for="email">Email (proszę sprawdzić)</label><input type="text" name="email" id="email" class="required"><br />
  6. <textarea name="tresc" id="tresc" rows="10"></textarea>
  7. <input type="submit" value="wyślij">
  8. <input type="hidden" name="opt" value="wyslano">
  9. </form>

wyslij.php
  1. <?php
  2. mail('twojadresemail@email.com', 'TYTUŁ MAILA', 'TREŚC MAILA'.$_POST['tresc']);
  3. ?>

Więcej tu: http://www.php.net/manual/pl/function.mail.php

mitas
dzięki "goran", naprawdę smile.gif tylko wrócę z pracy zacznę kombinować smile.gif

Podaje odpowiedź jakby ktoś również potrzebował smile.gif

Formularz w html:
  1. <form action="kontakt_dziekujemy.html" method="post" id="kontakt_mail">
  2. <label for="imie">Imię i nazwisko</label><input type="text" name="imie" id="imie" class="required"><br />
  3. <label for="data_miejsce">Data i miejsce imprezy</label><input type="text" name="data_miejsce" id="data_miejsce" class="required"><br />
  4. <label for="telefon">Telefon</label><input type="text" name="telefon" id="telefon"><br />
  5. <label for="email">Email (proszę sprawdzić)</label><input type="text" name="email" id="email" class="required"><br />
  6. <textarea name="tresc" id="tresc" rows="10"></textarea>
  7. <input type="submit" value="wyślij">
  8. <input type="hidden" name="opt" value="wyslano">

To w "kontakt_dziekujemy.html"
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" />
  2. </head>
  3.  
  4. <?php
  5. $DEFAULT_EXIT_PAGE = "kontakt_dziekujemy.html";
  6.  
  7. $headers = "MIME-Version: 1.0\n";
  8. $headers .= "Content-type: text/html; charset=utf-8\n";
  9. $headers .= "Content-Transfer-Encoding: quoted-printable\n";
  10. $headers .= "From: zamowienia@foto-kasprzak.pl\n";
  11.  
  12. $imie = $_POST['imie'];
  13. $data = $_POST['data_miejsce'];
  14. $telefon = $_POST['telefon'];
  15. $email = $_POST['email'];
  16. $tresc = $_POST['tresc'];
  17.  
  18. $subject = "Wiadomość ze strony www";
  19.  
  20. $msg_body .= "Imię: $imie\n";
  21. $msg_body .= "Data i miejsce: $data\n";
  22. $msg_body .= "Telefon: $telefon\n";
  23. $msg_body .= "Email: $email\n";
  24. $msg_body .= "Treść: $tresc\n";
  25.  
  26. mail('xxx@tlen.pl', $subject, nl2br($msg_body),$headers);
  27.  
  28. ?>
  29.  
  30. </body>
  31. </html>

.htaccess
  1. AddHandler application/x-httpd-php .html

Mam nadzieję że pomogłem również komuś, p.s. dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem smile.gif
Ramzaa
wybacz, że się wtrącę, ale $HTTP_POST_VARS już się nie stosuje, a dane z formularzy odbieramy używając $_POST, najlepiej przeczytaj byle jaki kurs, bo to naprawdę prosta sprawa smile.gif
mitas
dzięki zaraz zmienię, idę na fajkę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.