Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Date.timezone w php 5.3.3
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
lutador
Witam,

po instalacji php 5.3.3 gdy chce uzyc funkcji date wyskakuje warning. Ustawiłem w php.ini date.timezone = "Europe/Warsaw" trzeba cos jeszcze zdefiniowac, aby pozbyć sie tego ostrzezenia?
  1. Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'America/New_York' for 'EDT/-4.0/DST' instead in /
wookieb
Po zmianie php.ini restartujesz serwer
Jeżeli to nie pomoże znaczy, że zmieniasz zły php.ini (ścieżkę aktualnego php ini uzyskasz dzięki http://pl2.php.net/manual/pl/function.php-...loaded-file.php )

A ogólnie wystarczy na samym początku skryptu ustawić
  1. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw');
lutador
Edytowałem zły plik. W phpinfo mam: Configuration File (php.ini) Path -> /usr/local/lib jak wchodze w ta lokalizacje to mam katalog php i zadnego pliku php.ini jak skopiowalem go tam z /etc/ to po restarcie apacha php przestaje dzialac. Apache wyswietla kod php na stronie.
Można bez kompilacji zmienic scieżke do pliku php.ini?
wookieb
W apache ustawić zmienną konfiguracyjną PHPIniDir (coś w tym stylu).
Poza tym jeżeli skopiowałeś php.ini to powinieneś dostać komunikat błedu co jest źle (logi serwera) i to naprawić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.