Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system uploadu i zapis na PC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DJ_CARO
Witam zrobiłem prosty system wstawiania plików na serwer... no właśnie na serwer www i teraz mam pytanie czy da się np:
wstawiać plik ze strony i żeby się ten plik zapisywał na moim komputerze i na serwerze?
goran
Że jak? Jak ze strony - opisz dokładniej o co Ci chodzi.
yevaud
sciagnij go sobie przez ftp
DJ_CARO
no nie wiem czy to możliwe dlatego pytam bo np: jestem w szkole i mam prace w pliku .rtf odpalam mój skrypt ze strony www loguję się i wysyłam plik i teraz jak zrobić żeby plik .rtf trafił na mój komputer do folderu np "prace z collage"... chyba że się tak nie da zrobić to będę musiał przez FTP
bim2
Jeśli chcesz, zeby pobierając plik z jakiejś strony zapisać go na komputerze i od razu na twojej stronie to powiem, że się da, ale będzie to ciężkie. Ogólnie chyba najprościej jakbyś napisał sobie dodatek np do ff, który pobierze plik do folderu na twoim komputerze i zacznie jego wgrywanie poprzez ftp. smile.gif
yevaud
olej ten prosty system wstawiania plikow i uzyj http://www.dropbox.com/referrals/NTgxMzI1NzA5
everth
Hm, to co chcesz zrobić trochę ma i nie ma wspólnego z PHP. Poczytaj sobie o rsync. Twoja macierzyste pliki będą znajdować się po stronie serwera - skrypt umieści uploadowany plik w wybranym przez ciebie katalogu na serwerze - który dodatkowo udostępnia ten zasób przez rsync. Przychodząc do domu po prostu odpalasz klienta rsync po swojej stronie - łączy się z twoim serwerem i synchronizuje zawartości udostępnionych katalogów. Jak nie masz rsync to możesz pokusić o jakąś prymitywną implementację jego algorytmu w PHPie.

Ale i tak najłatwiejsza droga żeby to osiągnąć współdzielenie plików to będzie skorzystanie z jakiejś chmury - np. u mnie bardzo dobrze sprawuje się DropBox. Instalujesz u siebie programik który sychronizuje wybrane katalogi z z DropBoxem. W każdym innym miejscu masz do nich dostęp za pomocą internetu. Przy okazji trzymasz kopie zapasowe (ma zaimplementowany prymitywny system kontroli wersji).

@UP: @yevaud ubiegłeś mnie smile.gif
piotr94
jeśli chcesz przez stronę www to:
1. wgrywasz plik na serwer poprzez formularz
2. umieszczasz go w lokalizacji tymczasowej
3. logujesz się do serwera ftp na swoim PC (oczywiście musisz rozwiązać problem zmiennego adresu IP za pomocom dyn dns'a)
4. kopiujesz plik przez ftp z poziomu PHP (są wbudowane funkcje)
5. usuwasz plik z lokalizacji na serwie i gotowe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.