Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lDoran
Próbuję z linków pobrać numer strony
  1. <a class="page_nr" href="//search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=2"><span>2</span></a>
  2. <a class="page_nr" href="//search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=3"><span>3</span></a>
  3.  

Mój kod wygląda tak:
  1. preg_match('/<a class="page_nr" href="(.*?)">/', $input, $output);

niestety jakoś nie mogę dojść, dlaczego pobiera mi tylko pierwszy link z numerem 2, a do 3 nie dochodzi
wynik w przeglądarce
  1. <a class="page_nr" href="/search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=2"><br/>/search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=2<br/>
Blame
Nie preg_match a preg_match_all winksmiley.jpg
lDoran
heh też tego próbowałem tylko wtedy wyświetla mi
Kod
Array
Array

1. preg_match_all('/<a class="page_nr" href="(.*?)">/', $input, $output);
  2.  
  3. foreach($output as $out)
  4. echo $out . '<br/>';
Wicepsik
Zobacz w manualu jaką tablice tworzy preg_match_all
tr@k
Zmień echo na print_r skoro to jest tablica. To zobaczysz co zwraca.
lDoran
Już rozumiem, że tablica jest dwuwymiarowa, tylko mam problem przy wyrażeniu regularnym:
  1. <a class="page_nr" href="/search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=2">
  2. <a class="page_nr" href="/search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=3">
  3. /search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=2
  4. /search?query=Angelika&amp;city=gliwice&amp;gender=F&amp;min_age=18&amp;max_age=25&amp;page=3

nie rozumiem dlaczego najpierw tworzy link, a potem zawartość href'a.
tr@k
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale element o indeksie 0 to całość dopasowanego tekstu a element o indeksie 1 to część w nawiasie, czyli href. Jeśli chcesz to co w href to patrzysz tylko na element o indeksie 1.
lDoran
Mhm teraz zatrybiłem dzięki za pomoc yahoo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.