Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przerwane wykonywanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gribo
Witam mam taki problem
na serwerze na którym mam wykupione konto czas wykonywania skryptu ustawiony jest na 6 minut.
niestety skrypt kóry chce odpalić zajmuje wiecej czasu przez co praca skryptu jest przerywana. Niestety nie działa wydłuzenie czasu z poziomu skryptu jak moge obejsć ten problem ? Dodam jescze że skrypt odpowiedzialny jest za pingowanie adresów http do serwerów rpc. Czy dobrym rozwiazaniem było by by skrypt po np. 5 minutach odświerzył strone ? i zaczoł prace od momentu zakończenia poprzedniego wywołania no i czy to zadziała gdy skrypt bede wywoływac cronem ?
tr@k
Cytat(Gribo @ 19.09.2010, 21:13:50 ) *
Czy dobrym rozwiazaniem było by by skrypt po np. 5 minutach odświerzył strone ?

W tym wypadku to chyba jedyne rozwiązanie.
devnul
jest drugie - mianowicie jest małę obejście pozwalające podwoić dozwolony czas wykonania skryptu konkretnie chodzi o register_shutdown_function po przekroczeniu czasu wykonywania zostanie odpalona ustalona funkcja (która może się także odwoływac do innych elementów istniejących już w pamięci - więc można proces kontynuować). Jednak limit czasu dotyczy także tej funkcji a konkretnie jest na nią jakby nałożony odrębnie - więc jeśli limit czasu w Twoim wypadku to 6 minut to masz 6 minut do wykorzystania przez kod główny i dodatkowe 6 do wykorzystania przez shutdown_function
Gribo
Cytat(devnul @ 19.09.2010, 22:59:09 ) *
jest drugie - mianowicie jest małę obejście pozwalające podwoić dozwolony czas wykonania skryptu konkretnie chodzi o register_shutdown_function po przekroczeniu czasu wykonywania zostanie odpalona ustalona funkcja (która może się także odwoływac do innych elementów istniejących już w pamięci - więc można proces kontynuować). Jednak limit czasu dotyczy także tej funkcji a konkretnie jest na nią jakby nałożony odrębnie - więc jeśli limit czasu w Twoim wypadku to 6 minut to masz 6 minut do wykorzystania przez kod główny i dodatkowe 6 do wykorzystania przez shutdown_function

Wiem ale nawet zakładajac te 12 minut to i tak ciagle za mało bo do pingowania jest bardzo duza baza danych sad.gif. A czy odświeżanie strony po upływie 5 minut bedzie działac gdy taki skrypt odpale na Cronie ?
devnul
Cytat
A czy odświeżanie strony po upływie 5 minut bedzie działac gdy taki skrypt odpale na Cronie ?

a nie lepiej odpalać crona częściej i sprawdzać co zostało już zrobione, wykonywać zadania których nie zrobiono (pilnując limitu czasu). możesz np trzymać w bazie czy w jakimś pliku kolejkę zadań do zrobienia i zrobione zadania usuwać z kolejki
Gribo
tak mam teraz zrobione działa całkiem fajnie ale myślałem że da sie to zrobić za jednym razem i wtedy crona bym odpalał tylko 3,4 razy dziennie a tak to co parę minut tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.