sjmlo
22.09.2010, 13:16:31
Witam,
Jak ustawić zmienną tylko w momencie kliknięcia w link np. zmienną $_SESSION, tak aby można było ją odczytać w stronie do której przekieruje link.
Chodzi mi dokładnie aby zmienna $_SESSION['cosTAM'] była ustawiona w momencia otwarcia/kliknięcia w link.
np. aby w stronie z linkiem przypisuję $_SESSION['cosTAM']='strona', a w stronie do któej przekieruje mnie link mógł odczytać zmienną $_SESSION['cosTAM'] i była tam wartość 'podstrona'
Jęśli był już taki temat to prosiłbym o przekierowanie, ponieważ szukałem odpowiedzi na mój problem lecz nie bardzo wiem jak sformułować zapytanie.
Pozdrawiam.
R4D3K
22.09.2010, 15:25:40
LoL Ty wogle znasz, rozumiesz mechanizm sesji

Bezsensu jest to co piszesz, zmienna session nie ustawi się w momencie, kliknięcia w link, jeśli chcesz tak bardzo przenieść jakąś zmienną w zależności od klikniętego linku to użyj $_GET i odpowiedni skonstruuj adres url
sjmlo
22.09.2010, 18:34:16
z tego co piszesz to wydaje mi się że albo ty nie rozumiesz, albo nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Podałem przykładowo zmienną $_SESSION bo 'zwykłej' zmiennej ni będzie 'pamiętał' w innej stronie, chodzi mi o możliwość przypisania jakiejś wartości do zmiennej ale tylko i wyłącznie przy kliknięciu/wciśnięciu w odsyłacz.
Zapomniałem dopisać że nie chodzi mi tutaj o przekazywanie parametrów w adresie url za pomocą metody GET.
może teraz będzie jaśniej, chodź wydaje mi się że poprzednie wypociny też są zrozumiałe
lukaskolista
22.09.2010, 19:12:14
1. ustawienie tej zmiennej poprzez AJAX
2. obsluga cookie w javascript
swoja droga nie wiem, czemu nie mozesz zrobic tego przez $_GET, a jak tak bardzo Ci zalezy, to na kolejnej stronie wartosc z $_GET wpisac do $_SESSION po stronie serwera (po stronie klienta inaczej, niz w js tego nie zrobisz)
R4D3K
23.09.2010, 10:45:15
Dokładnie lukaskolista, moim zdaniem też idealnie do tego nadaje się QueryString, ale cóż jak nie to nie. Twój sposób lukaskolista też się nie nadaje bo przecież sjmlo chce to koniecznie mieć w tablicy $_SESSION, ale js na cookie nie dopisze zmiennej sesyjnej jedynie co możesz zrobić to :
gdy użytkownik kliknie na link otworzy się specjalny skrypt php, który zapisze coś to sesji a następnie przeniesie cię w innej miejsce, wtedy powinno zmienna sesyjna być dostępna
sjmlo
23.09.2010, 13:20:51
Chciałem mieć "czysty" adres url dlatego niechce używać metody GET, napisałem 'przykładowo' zmienną SESSION, to była moja propozycja, jestem otwarty na pomysły a kolega próbuje wmówić coś na siłe.
Mógłbyś R4D3K podać przykład takiego linku (znaczy kod html/php lub inny), w którym po kliknięciu (tylko po kliknięciu) wykona się jakiś skrypt np. przypisujący do zmiennej jakąś wartość?
fander
23.09.2010, 15:34:32
Użyj javascript, ajax. Wywołaj odpowiedni skrypt który zmieni ci wartości w sesji, po kliknięciu w odpowiedni link.
ach napisz jeszcze co chcesz w ten sposób osiągnąć.
sjmlo
24.09.2010, 07:42:48
nie chodzi tu konkretnie o sesje

podałem ją przykładowo. Pisałem że chodzi mi o przypisanie jakiejś wartości zmiennej tylko i wyłącznie przy kliknięciu w link
// strona.php
<?php
$_SESSION['zmienna'] = 10;
echo "<a href='podstrona.php'>Link</a>"; //tutaj dodać 'jakoś' kod żeby przypisywał zmiennej $_SESSION['zmienna']=20
echo $_SESSION['zmienna']; // tutaj wyświetli wartość 10
?>
// podstrona.php
<?php
echo $_SESSION['zmienna']; // w tym momencie wyświetli 20
?>
Myśle że teraz trochę lepiej to widać, chce poprostu operować cały czas na tej samej zmiennej, ale na podstronie będe potrzebował różne wartości.
fander mógłbyś zaimplementować js albo ajaxa w ten kod?
webdice
24.09.2010, 09:15:01
Proszę o prywatną wiadomość z poprawnym tytułem tematu.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.