szymkow
22.09.2010, 22:12:12
Witam
Mam problem z wielkością czcionki w przeglądarkach IE oraz Opera, który nie pojawia się w FF, Safari czy Chrome. Wygląda to tak, że w np. IE tekst który umieściłem (font-size: large;) jest większy niż w np. FF i wszystko mi się "wylewa" na dole strony. Użyłem też dla próby innych jednostek. np. px czy procentowo (12px, 110%) i nadal ten sam problem się pojawia. Rozumiem, że niektóre przeglądarki "zachowują" się inaczej, ale gdzie tutaj jest błąd? Autor książki z której zbierałem wiedzę pisze w niej, że używanie jednostek medium, large, x-large itd. jest kompatybilne w przypadku tych przeglądarek o których piszę a z którymi mam kłopoty.
z góry dziękuję
user767
22.09.2010, 22:21:59
size: 10px;
szymkow
22.09.2010, 22:27:20
Nie chodzi o to żeby zmniejszyć tylko do rozmiaru 10px. Raczej gdy zmniejszam do 10 to w np. IE wszystko będzie "gitara" ale już w FF jest to mniejsze. Mam kłopot z róznicą w wielkości w poszczególnych przeglądarkach tekstu przy tych samych stylach CSS.
yevaud
22.09.2010, 22:27:39
generalnie jesli podasz font-size w pixelach to nie powinno byc problemu
jesli problem sie pojawia to prawdopodobnie uzywasz roznych czcionek pod roznymi przegladarkami i w gre zaczynaja wchodzic roznice w kerningu.
uzywaj standardowych czcionek
Daiquiri
22.09.2010, 22:32:27
A jaka to czcionka? Próbowałeś może z jednostką em?
@ user767 - czytasz Ty w ogóle tematy zanim odpisujesz?
user767
22.09.2010, 22:41:21
u mnie działa w td, table, body size:10px do font - jest to wielkość size czcionki i nikt mi nie powie, że tak nie jest, bo działa
szymkow
22.09.2010, 22:47:39
Czcionka to Trebuchnet MS; jeśli chodzi o jednostkę em to jej test nie rozwiązał kłopotu. Jednak i w przypadku tej czcionki przy podaniu 1em i 1,5em to w tej pierwszej opcji jest taka sama rozbierzność podczas wyświetlania przeglądarek a w przypadku 1,5em już mniej. Możesz napisać o chodzi z tym zapytaniem o rodzaj czcionki? Domyślam się że niektóre czcionki mogą sprawiać kłopoty.
Daiquiri
22.09.2010, 22:47:53
Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, to załapiesz, że problem leży w różnym wyświetlaniu rozmiaru czcionki w kilku przeglądarkach. To, czy będzie to 10px czy 18px - nie zmienia faktu, że wielkość fonta się różni.
Damonsson
22.09.2010, 22:54:32
A nie masz przypadkiem zmniejszonego okna przeglądarki, nie bawiłeś się CTRL?
Bo to jest jedyne wytłumaczenie, według mnie. Nie ma takiej opcji, żeby różniły się wielkością i to na dodatek tak podstawowa czcionka jak Trebuchet MS, bez jakiejś przyczyny zewnętrznej.
A wstaw gdzieś to co masz na żywo.
Może coś w kodzie namieszałeś?
user767
22.09.2010, 22:58:02
mi też się różni
szymkow
22.09.2010, 23:12:19
No więc zrobiłem mały test w osobnych plikach html i css umieściłem tylko ten tekst i style który sprawia trudności i wszystko wyszło w FF Opera i IE dobrze czyli jest tekst równo wyświetlany reszty nie sprawdzam. Wyszło w na to że faktycznie coś przekombinowałem w tym kodzie choć nie wiem co. Domyślam się że inne elementy HTML lub CSS są "niekompatybilne" w tym przypadku dla wszystkich przeglądarek.
Daiquiri
23.09.2010, 08:49:38
Ja różnice zauważyłam przy "przenoszeniu" tekstu do nowej linii. IE przenosiła mi wyraz do następnej linii, natomiast FireFox i Safari nie

.
szymkow
23.09.2010, 14:09:24
Rozwiązałem problem z odmiennym (wyświetlaniem wielkości czcionek, wylewem tekstu za pojemnik) wyświetlaniem przeglądarek . Zmieniłem wszystkie elementy z bold na brak pogrubienia. Odpowiednio dopasowałem rozmiar czcionki i chociaż nadal w IE i Opera tekst jest ciut dłuższy to już nie wylewa mi się tekst. W przeglądarkach nie ma już dzięki temu problemu: tekst odpowiedni dla przeglądarki jest w IE i Opera wylewany poza określony długością pojemnik.
Czy ktoś może się podzielić wiedzą na temat wspomnianych (dwunasty post w tym topic-u) róznic w wielkości czcionki? Problem w przyszłości (w innych stronach) może się pojawić taki: na danej strnonie jest masę tekstu. Powiedzmy 25 stronic Worda. I wtedy taki myk jaki zastosowałem w przypadku zniesienia pogrubienia nie wystarczy. Jedna przeglądarka znów wyświetli "wszystko dobrze" (czyli mniejsze) a druga
wyświetli większe litery i na samym dole będzie "wylewać" tekst. Podam jeszcze raz że te "większe" czionki są wyświtlane w IE oraz Opera a mniejsze w FF Chrome i Safari.
batman
23.09.2010, 14:24:53
Problemem nie jest tutaj różna wielkość tekstu różnych przeglądarkach, ale fakt, że treści jest więcej niż pojemnik może zmieścić. W takim przypadku zazwyczaj ustawia się w css overflow (hidden, scroll) lub przycina tekst.
Nie da się tak przygotować tekstu, aby w każdej przeglądarce tak samo się wyświetlał. Zależy to od sposobu renderowania czcionek w przeglądarce.
Daiquiri
23.09.2010, 15:05:13
@batman - ale to bywa denerwujące - nawet jak nie wylewa się poza kontener. Czasami IE przenosi po prostu jakiś wyraz do nowej linii i nie wygląda to za dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.