Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Dodawanie dodatkowych wartości po submicie formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Juzek
Witam.

Chciałbym dodać więcej wartości niż te, które są przesyłane w POST po submicie formularza.

Schemat bazy:
com_id
user_id
content

Pola formularza:
content

Chciałbym by po submicie user_id bylo brane z innej zmiennej niz POST, który ma zawierać jedynie "content".

Dziękuje za rady, wracam do dokumentacji.

Pozdrawiam.
harvesterix
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć dry.gif
Jeśli oprócz contentu chcesz w formularzu wysłać do akcji coś jeszcze co nie jest ustawiane przez użytkownika, możesz to zrobić wstawiając 'hidden fields' (czyli pola ukryte) do formularza.

Napisz dokładniej co chcesz dodać i gdzie...
Juzek
Chce by po submicie takiego formularza:
  1. <form ... >
  2. <textarea name="content"></textarea>
  3. <input type="submit" value="Dodaj komentarz">
  4. </form>

Nastąpiło wypełnienie pól w tabeli wartościami 'content' z formularza i 'user_id' z innej zmiennej.

W tym przypadku trzymanie user_id w polu hidden to jawne zezwolenie na nieograniczone podszywanie sie pod innych userów identyfikowanych właśnie po 'user_id'.

Problem ominąłem dość brzydkim 'mykiem'.

1. ...
  2. protected function processForm(sfWebRequest $request, sfForm $form, $user_id)
  3. {
  4. $form->bind($request->getParameter($form->getName()), $request->getFiles($form->getName()));
  5. if ($form->isValid()) {
  6.  
  7. $com = new Com();
  8. $com -> content= $request->getParameter('comment');
  9. $com -> user_id = $user_id;
  10. $com->save();
  11.  
  12. }
  13. }
  14. ...

Oczywiście to tylko opis zastosowanego przeze mnie rozwiązania. Ala zasada jest identyczna z tą, którą zastosowałem w swoim projekcie.

Pozdrawiam.
harvesterix
Cytat(Juzek @ 27.09.2010, 23:26:39 ) *
Problem ominąłem dość brzydkim 'mykiem'.

Nie widzę w tym myku nic brzydkiego po prostu tworzysz nowy obiekt z niektórymi danymi pobranymi z formularza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.