Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konstruktor nie uruchamia się pierwszy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szypi1989
Witam .Testuje kod ZendFramework.Jestem nowicjuszem w programowaniu obiektowym , i zauważyłem coś czego nie rozumiem.
Mam w pliku taką linie:
Zend_Layout::startMvc('./application/layouts/scripts');

Wedłóg zasad pierw powinien uruchomić się konstruktor w klasie Zend_Layout a potem metoda startMvc.
A mi się uruchami pierw metoda statystyczna startMvc a potem konstruktor tej klasy.
Nie jestem ekspertem ale z tego co mi wiadomo zawsze uruchamia się konstruktor pierwszy(może się myle).

Proszę o odpowiedz!!!i z góry dziękuje
nospor
yyy.... ale tu nie ma żadnego konstruktora... tu jest wywołanie metody startMvc() i to ona się wywołuje jako pierwsza bo jest jedyna winksmiley.jpg
A jesli ci sie potem jakis konstruktor wywoluje to tylko i wyłącznie dlatego, ze w metodzie startMvc() jest tworzony obiekt czegos
szypi1989
serio jest...moze masz inną wersje Zend
I jest konstruktor w klasie Zend_Layout:

public function __construct($options = null, $initMvc = false)
{
echo 'construct<br>';

if (null !== $options) {
if (is_string($options)) {
$this->setLayoutPath($options);
} elseif (is_array($options)) {
$this->setOptions($options);
} elseif ($options instanceof Zend_Config) {
$this->setConfig($options);
} else {
require_once 'Zend/Layout/Exception.php';
throw new Zend_Layout_Exception('Invalid option provided to constructor');
}
}

$this->_initVarContainer();

if ($initMvc) {
$this->_setMvcEnabled(true);
$this->_initMvc();
} else {
$this->_setMvcEnabled(false);
}
}
nospor
Jejkus.... idź najpierw poczytaj co to są metody statyczne a co to obiekty i ich konstruktory a potem sie kłóc smile.gif
Mowi ci ostatni raz:
Zend_Layout::startMvc
to jest wywolanie metody statycznej i na tym etapie nie ma nic wspolnego z konstruktorem. Byc moze w startMvc() jest tworzony obiekt i wowczas pojawia się konstruktor ale to sie dzieje później.
szypi1989
rzeczywiscie...zauwazyłem ..że metody statystyczne nie mają nic do konstruktora.temat zamknięty
nospor
Cytat
rzeczywiscie...zauwazyłem ..że gdy jest metoda statystyczna to konstruktor uruchamia się później
No i wrociles do wypowiedzi z pierwszego postu - czyli nadal nie kumasz why smile.gif

Mowie: poczytaj o metodach statycznych. One nic nie mają wspolnego z konstruktorem. To tak samo jak samochód z telewizorem - nie mają ze sobą nic wspolnego, no chyba ze wlozysz telewizor do samochodu by zawieść go do teściowej.
szypi1989
juz kumam..poprowiłem moją wypowiedz..:-)
teraz doczytałem dokładniej.dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.