Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache php mysql phpmyadmin na Windows Server 2003
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
dloogi
Cześć Wszystkim!!

Przeszukałem już nie wiem ile postów na najróżniejszych forach niestety wciąż nie udało mi się poprawnie uruchomić serwera apache w podanej wyżej konfiguracji.
Właściwie raz wszystko wyglądało ok, ale przy próbie odpalenia phpmyadmin wyszło, że coś jest nie tak z konfiguracją php bo nie widzi mysql-a.
Od ilości różnych sposobów instalacji dostaje już kręćka. Może coś pominąłem i robie zupełnie nie tak. Sam już nie wiem.

Instalki jakich używałem:

apache - httpd-2.2.16-win32-x86-no_ssl.msi
php - php-5.2.14-Win32.zip
Mysql - mysql-essential-5.0.91-win32.msi
phpmyadmin - phpMyAdmin-3.3.7-all-languages.7z

IIS wyłączyłem.
Korzystałem m.in z tej stronki:
http://www.eioba.pl/a71557/instalacja_i_ko..._pod_windows_xp
Uruchomiłem w trybie ISAPI, w CGI z jakiegoś powodu nie chciało wcale ruszyć.
phpinfo() wyświetliło, ale nie bardzo zgadzały mi się informacje odnośnie configuration file path i nie odnalazlem tam nic co wskazywałoby że załadował mysql-a. Próbowałem dodawać ścieżki w zmiennych środowiskowych i porad jakie znalazłem w jeszcze kilku innych artykułach. W końcu miałem już taki miszmasz, że wywaliłem wszystko i zacząłem od nowa, niestety ponownie przy uruchomieni phpmyadmin wyrzuciło błąd odnośnie mysql.

Czy ktoś z doświadczeniem mógłby wskazać mi strony z odpowiednimi instrukcjami lub opisać jak to powinno wyglądać na Windows Server 2003?
MySql i Apache same działają problem tkwi z poprawnym skonfigurowaniem php a potem apache'a.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
kreciko
zainteresuj się xampp albo wamp, albo krasnalem. Albo lepiej zainstaluj sobie linuksa, nawet na wirtualnym dysku.
dloogi
Czytam o nich, ale docelowo chce postawić sobie sklepik internetowy, a podobno nie nadaje się to jako środowisko produkcyjne.
Sam xampp chyba nawet nie jest przeznaczony dla Windows Servera.
mydoom.h
A włączyłeś rozszerzenie mysql w php?
dloogi
Cytat(mydoom.h @ 30.09.2010, 11:44:20 ) *
A włączyłeś rozszerzenie mysql w php?

W php.ini usunąłem średniki przy wszystkich extension które tyczyły się mysql-a.
Za radą znalezioną na pewnym z forów przenosiłem/kopiowałem biblioteke libmysql.dll w rózne lokalizacje podobnie jak sam plik php.ini.
Postaram się jutro jeszcze raz spróbować zainstalować php opsując tu wszystko krok po kroku może wtedy bedzie komuś łatwiej mi pomoc.
Pozdrawiam
erix
Huh, mój artykuł, to powinienem coś powiedzieć. ;P

Cytat
wywaliłem wszystko i zacząłem od nowa, niestety ponownie przy uruchomieni phpmyadmin wyrzuciło błąd odnośnie mysql.

Wróżek tu nie ma. Patrz: moja stopka.
dloogi
Cytat(erix @ 30.09.2010, 14:20:07 ) *
Huh, mój artykuł, to powinienem coś powiedzieć. ;P

Wróżek tu nie ma. Patrz: moja stopka.

Tak jak napiszałem błąd tkwi chyba w mojej konfiguracji php.ini
"Cannot load mysql extension."
erix
No a co masz w systemowym podglądzie zdarzeń? Tam więcej komunikatów jest wypisanych. To samo w logu Apache.
erix
nopaste - ściąganie wszystkich tych plików, to masakra - szanuj nasz czas.
dloogi
Nie rozumiem.
Ściągnięcie pliczku to dwa kliknięcia.
Przecież sam pytałeś o logi. Mam wklejać ich treść?
Myślałem, że jak pokaże jak co mam ustawione to da lepszy obraz sytuacji.

Usunąłem jednego posta, bo do niczego potrzebne już te pliczki.
Udało mi się wczoraj uruchomić z wszystkimi rozszerzeniami w Win XP.
Poszedłem do księgarni chwyciłem 3 książki o apache php mysql.
W każdej ten sam prosty opis instalacji i konfiguracji i różniący się nieco od tych jakie znalazłem na necie.
Dziś jak wyrobie spróbuje ruszyć to na Win Server 2003.
erix
Cytat
Nie rozumiem.
Ściągnięcie pliczku to dwa kliknięcia.
Przecież sam pytałeś o logi. Mam wklejać ich treść?

Wątków z to dwa kliknięcia jest "nieco" więcej. To Tobie ma zależeć na rozwiązaniu problemu, nie nam.
dloogi
W porządku, ale pytasz o logi to je udostępniam.
Dodałem tez na wszelki wypadek pliki konfiguracyjne, bo nie wiem co tak naprawde może być istotne i gdzie popełniłem błąd.
Chyba lepiej pokazać co jak się zrobiło i uprzedzić kolejne pytania, które dopiero wydłużają czas rozwiązania.

Pod Win Server 2003 także udało się uruchomić.
Nie kopiowałem nigdzie plików. Wszystko zostalo w katalogach jak rozpakowane.
Podałem tylko odpowiednie ścieżki oraz dodałem ścieżke w zmiennych środowiskowych.
erix
Cytat
W porządku, ale pytasz o logi to je udostępniam.

Owszem, ale tamte pobieralnie wymagają przekopywania w ciuł podstron, żeby pobrać ten właściwy plik i jeszcze go rozpakować...

A Twój wątek nie jest jedyny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.