Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Efekt modułów/komponentów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomahawk
Witam.

Mam pewną aplikację której używam od kilku lat.
Chciałbym teraz ją tak przepisać aby uzyskać efekt modułowości.... coś podobnego jak ma wordpress że można sobie różne wtyczki dodawać.

Czy znacie jakieś wzorce ew. sposoby jak pisać aplikację aby można było dodawać moduły? Wprawdzie mógłbym się zagłębić w tego wordpressa ale IMHO jest źle napisany.

Kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać. Najlepiej jakby ktoś miał jakiś tutorial jak to działa i jak to najlepiej zrobić.
Cysiaczek
Taki "efekt" osiągniesz piszą modułowo i/lub komponentowo laugh.gif
Proponuję, abyś skorzystał z jakiegoś frameworka (Zend, Symfony, Kohana), bo to jest obecnie najlepsza droga do pisania modularnego kodu.
Przejrzyj też tematy w działach OOP i PRO. Temat który poruszasz jest zbyt obszerny, aby udzielić jakichś konkretnych rad.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...amp;hl=modu%B3y
Temat: Aplikacje PHP Pluginy

Pozdrawiam
Fifi209
Cytat(tomahawk @ 30.09.2010, 22:04:38 ) *
Wprawdzie mógłbym się zagłębić w tego wordpressa ale IMHO jest źle napisany.

Przepraszam za offtopic, ale dlaczego twierdzisz, że jest źle napisany? Rozumiem, że sam napisałbyś taki cms lepiej...
Pilsener
Przy odpowiednich założeniach każdy kod poza naszym jest źle napisany party.gif

Ale do rzeczy - narzucają się dwa logiczne rodzaje implementacji:
- scentralizowany (moduł jest integralną częścią serwisu)
- zdecentralizowany (moduł jest oddzielnym skryptem)

Ja wybrałem tą drugą opcję, bo tak mi wygodniej, założenia na jakich się oparłem:
- każdy moduł ma własny PA
- każdy moduł ma własny kod i bazę (nawet jeśli oznacza to dublowanie, coś za coś)
- każdy moduł ma własny system szablonów, style, skrypty, grafikę i tak dalej
- każdy moduł "wypluwa" gotową zmienną lub tablice zmiennych, których można użyć gdzie nam się podoba
- każdy moduł można prosto dodawać w PA systemu po uprzednim wrzuceniu plików i instalacji
- implementacja jest prosta: np. w kategorii 1/1.3/1.3.7 mamy zainstalowane moduły "pogoda" i "kursy walut" (po dodaniu modułu w PA pojawia się on oczywiście na liście dostępnych modułów), w bazie jest informacja, które pliki należy zaincludować oraz pod jaką nazwą zmienne z tych modułów będą dla nas dostępne i możemy ich użyć w szablonie, z którego ta kategoria korzysta.

Ale to wszystko i tak o kant d..., jeśli nie ma się wizji, jak to ma działać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.