Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ścieżki bezwględne do plików
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
DiH
Witam, i z góry przepraszam jeżeli to nieodpowiedni dział. Posiadam Apache 2.2.16 pod Windows. Przekopiowałem swoją stronę z serwera (na którym strona chodzi na co dzień) na serwer lokalny. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, iż nie ładują mi się żadne tła zdefiniowane w css. Jest to spowodowane tym, że plik .css znajduje się na innym poziomie zagnieżdżenia niż sam index.

Na dotychczasowym serwerze ścieżka do obrazka w css wyglądała np tak: img/logo/menu_bg.png. Teraz jednak, aby obrazek się ładował muszę wpisać ../logo/menu_bg.png. Podejrzewam, że da się to ustawić gdzieś w konfiguracji - pytanie gdzie?
erix
No za mało informacji.

Pokaż drzewo.
DiH
Kod
+ public_html
--+ index.php
--+ css
----+ style.css
--+ img
----+ img.gif

Do pliku index.php dodaję <link href...> na plik css/styyle.css. W pliku css chcę by np. <body> miało tło obrazka z folderu img. Tak więc dotychczas było to (w pliku css): background: url("img/img.gif"). Teraz jednak, na serwerze domowym muszę napisać: background: url("../img/img.gif"). Dlaczego?
erix
Cytat
Teraz jednak, na serwerze domowym muszę napisać: background: url("../img/img.gif"). Dlaczego?

Tak powinno działać wszędzie.

Na tym pierwszym serwerze mogło być coś inaczej albo używałeś regułki do rewrite, która Ci stworzyła takie mapowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.