Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz kontaktowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sander
Witam, mam problem z formularzem, zaczynam naukę php i przyznam szczerze, że nie wiem gdzie wpisać w tym kodzie maila, na który będą przychodziły wiadomości.

Oto kod:

Kod
<?php

if(!$_POST) exit;

$email = $_POST['email'];

//$error[] = preg_match('/\b[A-Z0-9._%-]+@[A-Z0-9.-]+\.[A-Z]{2,4}\b/i', $_POST['email']) ? '' : 'INVALID EMAIL ADDRESS';
if(!eregi("^[a-z0-9]+([_\\.-][a-z0-9]+)*" ."@"."([a-z0-9]+([\.-][a-z0-9]+)*)+"."\\.[a-z]{2,}"."$",$email )){
    $error.="Invalid email address entered";
    $errors=1;
}
if($errors==1) echo $error;
else{
    $values = array ('name','email','message');
    $required = array('name','email','message');

$your_email = "xxx@xxx.com";
    $email_subject = "New Message: ".$_POST['subject'];
    $email_content = "new message:\n";

foreach($values as $key => $value){
      if(in_array($value,$required)){
        if ($key != 'subject' && $key != 'company') {
          if( empty($_POST[$value]) ) { echo 'PLEASE FILL IN REQUIRED FIELDS'; exit; }
        }
        $email_content .= $value.': '.$_POST[$value]."\n";
      }
    }

if(@mail($your_email,$email_subject,$email_content)) {
        echo 'Message sent!';
    } else {
        echo 'ERROR!';
    }
}
?>

Wpisywałem w kilku miejscach ale formularz nie działa.
Proszę o pomoc.

Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Otto
  1. $your_email = "xxx@xxx.com";
sander
Cytat(Otto @ 14.10.2010, 00:03:08 ) *
  1. $your_email = "xxx@xxx.com";

Otto na to wpadłem jak tylko odpaliłem ten skrypt, niestety nie działa wpisanie maila w tym miejscu.

pojawia się taki błąd nad formularzem:

$value){ if(in_array($value,$required)){ if ($key != 'subject' && $key != 'company') { if( empty($_POST[$value]) ) { echo 'PLEASE FILL IN REQUIRED FIELDS'; exit; } } $email_content .= $value.': '.$_POST[$value]."\n"; } } if(@mail($your_email,$email_subject,$email_content)) { echo 'Message sent!'; } else { echo 'ERROR!'; } } ?>
minolone
Po pierwsze plik powinien mieć rozszerzenie *.php
A po drugie czy masz zainstalowany jakis serwer lokalny np. xampp, wampp, webserv itp.
Poczytaj troche o PHP. Tutaj masz sporo kursów. Link
sander
Cytat(minolone @ 14.10.2010, 01:13:14 ) *
Po pierwsze plik powinien mieć rozszerzenie *.php
A po drugie czy masz zainstalowany jakis serwer lokalny np. xampp, wampp, webserv itp.
Poczytaj troche o PHP. Tutaj masz sporo kursów. Link

Hmm, napisałem, że zaczynam przygodę z php ale nie oznacza to, iż jestem ciemny w pip.
Plik ma nazwę contact.php
Co do serwera to też doskonale wiem, że musi być lokal, ewentualnie pliki na serwerze, mam pliki na serwerze.

Potrzebowałem pomocy a nie linka do kursów, które mam na dysku.
nospor
Cytat
pojawia się taki błąd nad formularzem:

$value){ if(in_array($value,$required)){ if ($key != 'subject' && $key != 'company') { if( empty($_POST[$value]) ) { echo 'PLEASE FILL IN REQUIRED FIELDS'; exit; } } $email_content .= $value.': '.$_POST[$value]."\n"; } } if(@mail($your_email,$email_subject,$email_content)) { echo 'Message sent!'; } else { echo 'ERROR!'; } } ?>
To nie zaden blad a wyswietlony kod php. Jak spojrzysz w źródło strony to zobaczysz swoj cały kod php.
Nie denerwuj się więc na ludzi gdy starają ci się pomoć na podstawie podanych symptomów. Podane symptomy wyraźnie mówią, że Twoj skrypt nie przechodzi przez php i jest traktowany jak zwykły HTML. Zainstaluj więc jeszcze raz porządnie php, sprawdź poprawność rozszerzen, przeczytaj jeszcze raz kursy które to masz na dysku i doczytaj jak zrobic by php działał. W necie i w kursach jest pelno info o tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.