W tym kodzie który napisałeś, wczytuję wszystkie moduły, ale po co? Można to zrobić w ten sposób co Ty, ale wykorzystując plugin i dodając namespace tylko dla jednego modułu, wtedy faktycznie obędzie się bez includepath.
Jeśli chodzi o bootstrapy dodatkowe, no to już mi się bardziej podoba, skoro bootstrap główny jest zawsze używany. Chociaż dalej mam zastrzeżenia co do pustych bootstrapów, w końcu to zawsze dodatkowy plik, a pusty.
Cytat
Zarejestrowane przestrzenie widoczne są w całej aplikacji czyli we wszystkich modułach. Czyli będąc w kontrolerze modułu np. admin możesz wywołać model z modułu np. users
To mnie ciekawi, jak wszystkie przestrzenie są rejestrowane? Czyli odpalają się jednocześnie wszystkie bootstrapy? A nawet jak nie, to tworzą się namespace`y dla każdego modułu? Dziwna sprawa i chyba mało optymalna ;/
Nie chcę mieć dostępu do modelu w module admin, z modułu np user, bo to bez sensu. Od tego mam modele zbiorcze, a te w modułach mają być tylko i wyłącznie dla danego modułu

Tylko że teraz zaczyna się seria bezsensownych pytań z mojej strony, więc najpierw postawie aplikację z bootstrapem na każdy moduł i zapoznam się dokładnie z działaniem, wtedy tu wrócę

póki co dzięki za pomoc
No dobra, aplikacja uruchomiona z przykładowymi dwoma modułami i jest kiepsko... faktycznie dwa bootstrapy są za każdym razem wczytywane, za każdym razem są tworzone dodatkowe namespace`y, coś z tym trzeba by zrobić, bo to przesada, żebym za każdym razem miał 20 bootstrapów, dla każdego po tam chyba 6namespaceów, robi się kombajn

Mi się to za bardzo nie podoba, zobaczymy jeszcze testy różnych rozwiązań przy 20 modułach

---------------------------------------
Trzeba by zrobić testy porządne, na razie mierząc jedynie czas wykonywania skryptu, rozwiązanie z wieloma bootstrapami przy 20 modułach, wydłuża ładowanie strony o jedną dziesiątą w porównaniu z dodaniem namespace`ów dla jednego, aktualnie potrzebnego modułu z wykorzystaniem pluginu, więc może i różnica niewielka, ale kiedy zależy na optymalizacji... Po co ładować tyle plików? Tworzyć tyle namespace`ów?

? Tworząc namespace domyślam się że autoloader dodaje to sam do includepath, wtedy każdy załączony plik jest szukany we wszystkich namespejsach ;/ czyli w miarę rozbudowy aplikacji, ta 1/10 czasu wcale już nie będzie taka mała, a jeśli się mylę, to będę wdzięczny za sprowadzenie na ziemię