Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książka do nauki PHP ?
Forum PHP.pl > Inne > Książki
nowofresh
Witam,
Chciałbym się nauczyć PHP, MySQL i SQL. Znam HTML oraz CSS.
Zakupiłem książkę "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty" wersja z 2009 roku i jest ona beznadziejna, powiem wprost. Chcę się nauczyć PHP, gdyż książki są po to by się uczyć, no tak ? A w tej książce już na pierwszym rozdziale znalazłem masę błędów typu brak "..." , jakieś starożytne używanie kodu PHP, co nawet mój kolega, który zna PHP bardzo dobrze uznał za śmieszne. Autor używał tabel a przez 100 strony ciągnie przeklęty formularz. Chcę się nauczyć PHP ( na divach) a nie poprawiać co chwila błędy czy uczyć się na starożytnych standardach.

Jaki książki ewentualnie polecacie ? Zależy mi na omawianiu po kolei różnych dziedzin a nie pieprzeniu się z tabelami i podstawami htmla...

Pozdrawiam.
gigzorr
a co maja divy do php?

ja sie z tej ksiazki uczylem podstaw php i sie nauczylem dobrze, moze i jest pare bledow , ale w kazdej ksiazke sa bledy.
ta ksiazka jest bd dla poczatkujacych.
modern-web
Zgadzam się.
Nie wiem co do niej masz...
Nigdzie nie znajdziesz idealnej książki, która nauczy Cię WSZYSTKICH sztuczek PHP...
Wszystko co znajdziesz w dziale "informatyka" w księgarniach tyczy się tego samego; podstaw.
Nawet jeśli są drobne błędy to co z tego? Przecież nie zawierają one gotowych projektów, które możesz sprzedać frajerom za kilka tys. zł.
Przykłady są tam tylko po to by ZILUSTROWAĆ dany problem i opracować go na przykładzie.

Powiem Ci tak;
W programowaniu liczy się wiedza jak i własna kreatywność i sposób myślenia. Zacznij od podstaw, ucz się na błędach i kombinuj.

Jeśli koniecznie chcesz coś poczytać to polecam manuala -> tutaj >> http://www.php.net/manual/pl/

P.S.
A co do tych drobnych błędów w książce...
1. Może są tam celowo... ;> żeby tacy jak Ty zaczęli myśleć
2. Zapewniam, że w manualu błędów nie znajdziesz

Pozdrawiam.
nowofresh
Czytam to ale błędów sporo, od 1h mecze się nad poprawianiem kodu "gotowca".
Wicepsik
PHP 5. Zaawansowane programowanie
nowofresh
http://helion.pl/katalog/webmasterstwo_php,93,0,0,0,0,0.html

PHP. Praktyczne projekty,

Chyba kupię. Po kolei są rozdziały z każdymi rzeczami związanymi z PHP. Ma ją ktoś ? Są tam jakieś przykłady ?
cniak
Tak, ja posiadam tą książkę i jestem z niej zadowolony smile.gif Są przykłądy, zadania, jak i rozwiązania do nich. Autor w przejrzysty sposób opisuje język php od podstaw, kończąc na mod rewrite
outsider
Na sam początek najlepsza pozycja to PHP 5 Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne, po zgłębieniu podstaw polecam tą samą(ale nie jako pierwszą!) książkę co podał Wicepsik - PHP Zaawansowane programowanie(czasowo niedostępna, ale zanim opanujesz solidne podstawy powinna się pojawić tongue.gif )
f(x)
Mam tamtą. Lakoniczna strasznie.

Mam zamiar do końca grudnia zacząć CMS.
Po prostu będę czytał PHP Ćwiczenia praktyczne, czytał cały czas Manuala oraz pisał, pisał, pisał kod.

I tu zwracam się do was i przenoszę się do Hyde Parku...

Bryla
Ja uczyłem się PHP z książki: PHP5, Apache i MySQL

Według mnie to bardzo dobra książka. Ma bardzo obszerne dodatki, które ułatwiają codzienną pracę z PHP. Dodatkowo autor krok po kroku oprowadza przez instalację Apache, MySQL, PHP.

Polecam smile.gif
fiaccik
1. PHP: Zend PHP 5 Certified Engineer Study Guide

2. MySQL: MySQL. Study Guide

Solidnie uczą PHP i MySQL i przygotowują do certyfikacji, więc dwa w jednym.
Oczywiście nie może Ci przeszkadzać fakt, że są w j. angielskim (:

PHP 5. Zaawansowane programowanie jest pełna błędów (uśmiałem się np. przy metodach abstract w interfejsach).
Ale można sporo się nauczyć m. in. przez znajdowanie i poprawianie tych błędów. Droga przez mękę, ale nie bez pozytywnych skutków.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.