Witam serdecznie,

Od razu nadmienię, że z ajaxem nie miałem zbyt wiele do czynienie. Przejrzałem podobne tematy na forum, lecz nie znalazłem odpowiedzi.
W czym rzecz. Mam w tej chwili prostą aplikację do przeprowadzania krótkich testów. Dajmy na to, że test polega na wpisaniu 20 stolic europejskich. Rozwiązujący ma na to 3 minuty. Do tej pory wyświetlałem rozwiązującemu 20 inputów, w które wpisywał stolice i po skończeniu klikał on na przycisk wynik i sprawdzane były odpowiedzi. Wszystko z użyciem wyłącznie php + sql. W tej chwili chciałbym zrobić w taki sposób, że jest jeden input i lista, początkowo pusta. W input wpisuje się nazwę stolicy i od razu po wpisaniu poprawnej pojawia się ona na liście, input się czyści i można wpisywać kolejną nazwę, wszystko z użyciem ajaxa. Myślałem o tym, aby pobrać z bazy danych wszystkie odpowiedzi, zrobić z tego tablicę w phpie, przekazać tablicę do javascript-u i wtedy napisać funkcję, która po wpisaniu kolejnej litery w inpucie sprawdza, czy podano poprawną nazwę. Czytałem trochę, jak można to zrobić (json_encode itp.), ale w tym przypadku wystarczy podejrzeć źródło, żeby ujrzeć całą tablicę z wynikami. Czy istnieje jakiś sposób, aby tego uniknąć albo jakieś inne rozwiązanie? Myślałem o zakodowaniu odpowiedzi, bo raczej wówczas nikomu by się nie chciało tracić czasu na ich dekodowanie, ale być może istnieje prostsze rozwiązanie na ukryciu tej tablicy tak, aby rozwiązujący nie mogli sobie podejrzeć odpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc.