Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL]MySQL + WWW
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
divril
Witam wszystkich serdecznie.

Nie do konca wiem gdzie zalozyc swoj temat, gdyz podobnego nigdzie nie znalazlem, ale sadze ze forum poczatkujacych bedzie najodpowiedniejsze.

Moj problem wyglada nastepujaco:

Mam przygotowana strone internetowa na sklep internetowy, dostepna pod adresem tisklep.za.pl

I tu zaczynaja sie schody: Jesli dobrze mysle, to informacje o produktach, koszyku i uzytkownikach powinny byc przechowywane w bazie danych w tabelach.

Jak sie zabrac za podlaczenie takiej bazy danych, jesli bym ją już zalożył?

Wszelkie wskazowki beda dla mnie pomocne

Prosze za wyrozumialosc dla nooba na forum;)

Pozdrawiam
nospor
Cytat
Jak sie zabrac za podlaczenie takiej bazy danych, jesli bym ją już zalożył?
Zacznij od podstawowego kursu php dostępnego za darmo w necie. Jest ich masa i one wyjąsniają takie podstawy. Forum nie służy od tego by za każdym razem każdemu pisać jak się podłącza baze z php. Takie informacje są bez problemu dostepne w necie.

Jak już bedziesz miał konkretny problem - nie ma sprawy, zapraszamy smile.gif

http://lmgtfy.com/?q=kurs+php+mysql
Już pierwsze dwa wyniki odpowiadają na Twoje pytanie...
Mephistofeles
Czekaj, ty chcesz własny sklep pisać nie znając takich podstaw? Powodzenia.
divril
Taki wlasnie jest moj zamysl
Otto
To tak jak robić broń biologiczną nie znając budowy komórki zwierzęcej
divril
Dziekuje za ostrzezenie ale to chyba offtopic.gif

Poradzilem sobie juz z podstawami, mam inne pytanko:

mam w php tabelke , dokladniej

1. echo"<table border=1 width=100% border=collapse class='opis'><tr><td class='C'>
  2. Okładka <td> Autor <td> Tytuł <td> Cena <td> Ilość sztuk <td> Koszt " ;

Jak mogę i czy wogóle mogę opisać za pomocą arkusza stylów CSS pojedyncze komorki tabeli?

probowalem jak widac <td class='C'> ale nie ma efektu. Chcialbym przede wszystkim wycentrowac tekst w komorce

witam, projekt bardzo posunal sie w rozwoju, mam ostatnie pytanko:

chcialbym zrobic przycisk/odnosnik/ cokolwiek co bedzie po kliknieciu zerowac wartosc zmiennej $_SESSION[costam].
coś z "onClick"?
CuteOne
  1. .c {
  2. width: 250px;
  3. }
  4.  
  5. <td class="c"></td>

ale to są podstawy... poczytaj trochę o css

2. przekierowujesz na stronę np. destroy.php
  1. if(isset($_GET['destroy'])) {
  2. unset($_SESSION[varname]);
  3. unset($varname);
  4. }
  5. //tu header z przekierowaniem na właściwą stronę

ps.
Cytat
Poradzilem sobie juz z podstawami

ty nawet ich nie liznąłeś.. chyba, że masz IQ 200 i w kilka godzin opanowałeś jezyk
divril
Cytat(CuteOne @ 12.11.2010, 09:05:36 ) *
  1. .c {
  2. width: 250px;
  3. }
  4.  
  5. <td class="c"></td>

ale to są podstawy... poczytaj trochę o css

2. przekierowujesz na stronę np. destroy.php
  1. if(isset($_GET['destroy'])) {
  2. unset($_SESSION[varname]);
  3. unset($varname);
  4. }
  5. //tu header z przekierowaniem na właściwą stronę

ps.

ty nawet ich nie liznąłeś.. chyba, że masz IQ 200 i w kilka godzin opanowałeś jezyk

po 1 to co napisales na temat css nie ma racji bytu, gdyz powoduje to bledy, ktorych nie bede tlumaczyl ani wklejal bo sa oczywiste (chodzi tu o cudzyslowia)
z tym juz sobie poradzilem, dla majacych podobny problem, nalezy stosowac skladnie class=\"C\".

2. O przekierowaniu na strone na ktorej sesja jest niszczona rowniez pomyslalem i zastosowalem do do czyszczenia całego mojego koszyka.
Chciałbym natomiast niszczyc tylko jej fragmenty za pomoca session_unset() podajze, a tworzenioe podstrony dla kazdej zmiennej nie wchodzi w rachube.
Inną sprawą jest, ze pisanie koszyka w php jest absurdem:) ale to tylko projekt na studia, wiec moze byc niezyciowy
andrzejlechniak
Mam małe pytanko, jak nie piszesz sklepu pod bazę danych np. MySQL, to jak, tylko PHP?? Pytam, bo akurat też piszę coś takiego i korzystam z bazy i sesji...
CuteOne
Cytat
po 1 to co napisales na temat css nie ma racji bytu, gdyz powoduje to bledy, ktorych nie bede tlumaczyl ani wklejal bo sa oczywiste (chodzi tu o cudzyslowia)
z tym juz sobie poradzilem, dla majacych podobny problem, nalezy stosowac skladnie class=\"C\".

Nie bądź taki przemądrzały bo to co ty napisałeś nie ma prawa bytu... chyba, że wpisałeś html w php co prawdopodobnie zrobiłeś i na dodatek źle
echo '<td class="c"></td>';

Cytat
2. O przekierowaniu na strone na ktorej sesja jest niszczona rowniez pomyslalem i zastosowalem do do czyszczenia całego mojego koszyka.
Chciałbym natomiast niszczyc tylko jej fragmenty za pomoca session_unset() podajze, a tworzenioe podstrony dla kazdej zmiennej nie wchodzi w rachube.
Inną sprawą jest, ze pisanie koszyka w php jest absurdem:) ale to tylko projekt na studia, wiec moze byc niezyciowy

boże..... pro scripter writer i do tego "absurdalnie" zadufany w swojej pseudointeligencji o.O
divril
Cytat(CuteOne @ 12.11.2010, 17:10:39 ) *
Nie bądź taki przemądrzały bo to co ty napisałeś nie ma prawa bytu... chyba, że wpisałeś html w php co prawdopodobnie zrobiłeś i na dodatek źle
echo '<td class="c"></td>';

boże..... pro scripter writer i do tego "absurdalnie" zadufany w swojej pseudointeligencji o.O

1. Działa, wiec mnie satysfakcjonuje.

Nie rozumiem Twoich postów, nie wnoszą niczego do tematu, jak sie nudzisz to idz na spacer, jesli nie masz czegos NA TEMAT do dodania.
zaznaczylem na poczatku ze zaczynam przygode z php i staram sie jak najdokladniej opisac co robie.

PS: Koszyk w php robie na zasadzie zupelnie bezsensownej i niezyciowej, niemajacej prawa bytu. Kazdy produkt (a jest ich de facto chyba 10) zajmuje mi sporo linijek kodu zeby mial sens, gdzies wczesniej chyba wrzucilem kawalek kodu.
Mephistofeles
Współczuje przyszłym klientom takiego sklepu. Wjechałbyś na most zaprojektowany przez "inżyniera" bez wykształcenia, na zasadzie "trzyma się, więc mnie satysfakcjonuje"?

Imho żeby zabierać się za sklep wypadałoby mieć już chociaż podstawy opanowane.
ciekawskiii
ja sie zastanawiam co wam wyjdzie z tych sklepow jak wy nawet nie znacie takich podstaw, moge sie zalozyc ze nic bo nawet wam sie nie chce uczyc tylko po co wtedy tym sie zajmowac?
Daiquiri
Cytat(divril @ 12.11.2010, 18:31:34 ) *
Nie rozumiem Twoich postów, nie wnoszą niczego do tematu, jak sie nudzisz to idz na spacer, jesli nie masz czegos NA TEMAT do dodania.
Przecież posty CuteOne były jak najbardziej na temat! Z tymi cudzysłowami to odjechałeś już trochę... doczytaj, zastanów się i przede wszystkim pomyśl czym się różni HTML od HTMLa wstawianego w kod PHP. Ja rozumiem, że każdy zaczynał i nie jesteśmy nieomylni, ale odrobinę szacunku do osób, które Ci pomagają by się przydało. Nie próbuj udowadniać innym głupoty na siłę, bo możesz obnażyć swoją.

Prawda jest taka, że zabierasz się za pisanie sklepu nie znając podstaw języka, w którym starasz się owy go zbudować. Oczywiście nikt Ci nie broni, ale musisz się liczyć z tym, że reakcja będzie taka a nie inna.
divril
Cytat(Daiquiri @ 12.11.2010, 18:54:24 ) *
Przecież posty CuteOne były jak najbardziej na temat! Z tymi cudzysłowami to odjechałeś już trochę... doczytaj, zastanów się i przede wszystkim pomyśl czym się różni HTML od HTMLa wstawianego w kod PHP. Ja rozumiem, że każdy zaczynał i nie jesteśmy nieomylni, ale odrobinę szacunku do osób, które Ci pomagają by się przydało. Nie próbuj udowadniać innym głupoty na siłę, bo możesz obnażyć swoją.

Prawda jest taka, że zabierasz się za pisanie sklepu nie znając podstaw języka, w którym starasz się owy go zbudować. Oczywiście nikt Ci nie broni, ale musisz się liczyć z tym, że reakcja będzie taka a nie inna.

W tym problem, ze jego post mi nie pomogl. Ale koncze juz jalowa dyskusje, oddaje projekt, mam zrobiony i zaczynam go sobie robic od nowa w mySQL, dziekuje za zainteresowanie
CuteOne
Cytat
1. Działa, wiec mnie satysfakcjonuje.

zaznaczylem na poczatku ze zaczynam przygode z php i staram sie jak najdokladniej opisac co robie.

PS: Koszyk w php robie na zasadzie zupelnie bezsensownej i niezyciowej, niemajacej prawa bytu. Kazdy produkt (a jest ich de facto chyba 10) zajmuje mi sporo linijek kodu zeby mial sens, gdzies wczesniej chyba wrzucilem kawalek kodu.

1. już ktoś odpowiedział na ten śmieszny argument

2. z tego co zauważyłem nie napisałeś, że ma być "taki a taki-nie używający tego i tego [mam na myśli elementy dynamiczne]" więc nie dziw się reakcjom innych na twoje pytania.

3. udowodniłeś, że o PHP i HTML wiesz tyle co moja babcia a mimo to próbujesz nam udowodnić, że jesteś już pro bo opanowałeś podstawy, których de facto nawet nie liznąłeś

ale jedno muszę ci przyznać.. z tobą, można prowadzić tylko jałowe dyskusje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.