Zamierzam w jak najszybszym czasie czyli do stycznia opanować początki oraz średnio zaawansowane tematy o PHP.
Zacząłem uczyć się głównie z Manuala oraz zamierzam kupić książkę - PHP Praktyczne projekty.
a ) W jakiej kolejności najlepiej się uczyć PHP ? - Tak jak jest w manaulu, po kolei (?).
b ) W jaki sposób doskonalić wiedzę i łączyć poszczególnie zagadnienia o PHP pisząc skrypty ? Czyli przykładowo mam wiedzę o instrukcjach warunkowych (if , for , else if itd.) to teraz z czego najlepiej skorzystać aby łączyć tą wiedzę z innymi zagadnieniami np. funkcjami... czy klasami & obiektami.
Mephistofeles
7.11.2010, 23:24:25
Umiesz programować, czy to twój pierwszy język?
HTML, CSS oraz 1h z C++.
W PHP do instrukcjii warunkowych mam przerobione w Vademecum Profesjonalisty. Dalej niepodobna mi się już ta teoria...
Nie piszcie nic tu o tej książce !
Crozin
7.11.2010, 23:50:28
1 godzina z C++ oznacza pewnie, że dowiedziałeś się co to zmienna? - to się nie liczy. HTML/CSS to nie języki programowania.
Tak, możesz uczyć się z manuala oraz odpowiadać na wszystkie pytania dot. PHP na tym forum i innych.
Cytat
pisząc skrypty ?
W sumie inaczej się nie da.
eccocce
7.11.2010, 23:54:40
Jak zaczynałem parę lat temu z PHP (był to mój pierwszy język), to miałem konkretny cel - stworzenie strony działającej dynamicznie, więc właściwie uczyłem się tylko rzeczy, które były mi potrzebne w danej chwili. Wyniki omawiałem ze znajomym z pewnego forum (bardzo dobry programista) i to głównie on naprowadzał mnie na lepsze rozwiązania, wskazywał błędy, itp. Poza tym pisałem różne tematy, posty na forach o PHP, próbowałem pomagać innym, czytałem forum na bieżąco. To pozwala poznać wiele innych spojrzeń na zagadnienia. Z bardziej zaawansowanymi zagadnieniami, jak choćby optymalizacja, programowanie obiektowe, itp. zetknąłem się dopiero na studiach 4 lata temu przy okazji nauki C/C++. Książki dla mnie raczej zawsze były za grube, za nudne i napisane nie po kolei. Do tej pory uczę się tak samo - gdy czegoś potrzebuję, po prostu tego szukam i czytam.
Podsumowując - moim zdaniem najlepsza metoda nauki, to nauka przez praktykę, czyli klepanie kodu. Czytanie o programowaniu nie zrobi z ciebie programisty.
Daiquiri
8.11.2010, 10:32:18
f(x) - nauka programowania to nie przepis na ciasto. Opinii jak zacząć czy z czego się uczyć jest pewnie tyle co programistów. Myślę jednak, że sporo osób mogłoby się zgodzić ze stwierdzeniem, że najprostszym sposobem na zostanie programistą PHP jest nauka... a nie pisanie kolejnego posta na forum

. Zacznij się uczyć tak jak Tobie to najbardziej pasuje, zamiast narzekać na książki, błędy w skryptach czy niezrozumiałe opisy.
Theqos
8.11.2010, 10:47:16
Ale kolega nie chce się nauczyć PHP, tylko nauczyć go jak najszybciej

Najprościej chyba będzie pisać w PHP 10 godzin dziennie, a potem z 2 godzinki na teorie z książek. Do tego godzinka dziennie na forum i do stycznia się wyrobisz.
Wybacz, ale choćbyś nie wiem, jak wielki rozbieg wziął, Wisły nie przeskoczysz, zwłaszcza jeśli nie masz tak naprawdę zielonego pojęcia o tworzeniu oprogramowania. "Opanowałem PHP na poziomie średniozaawansowanym w 2 miesiące" - fajnie, tylko to jest tak, jakbyś powiedział, że w 2 miesiące nauczyłeś się używać młotka tak, że nie ranisz przy okazji siebie, ani domowników. Sama wiedza, jak używać młotka nie czyni z Ciebie jeszcze cieśli/stolarza i tak samo jest z programowaniem.
Cysiaczek
8.11.2010, 13:17:40
@Zyx, a chcesz się założyć, że będzie umiał
oddzielić php od htmla?
Mephistofeles
8.11.2010, 17:27:10
Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, czy umiesz programować (rozwiązywać problemy), czy tylko klepać kod (byle działało). Bo jeśli to drugie to niestety, ale musisz nauczyć się pierwszego

.
outsider
8.11.2010, 17:55:36
nie czytaj manuala na początek, zacznij od jakiegoś kursy z internetu lub książki (z serii ćwiczenia praktyczne - helion), następnie pisz, wymyślaj sobie zadania i je realizuj, zawsze staraj się rozwiązywać błędy/problemy samemu
athabus
8.11.2010, 18:06:20
f(x) - nie da się być średnio zaawansowanym w php po 2 miesiącach nauki - zwłaszcza jeśli nie umiesz programować w niczym innym. Może po roku będziesz mógł tak o sobie powiedzieć. W tak krótkim czasie nawet nie zrozumiesz idei obiektowości (nie mylić z tworzeniem obiektów, bo to banał).
Ale wracając do Twojego pytania to książka będzie dobra (ta, którą odrzuciłeś, wychowała wiele osób na tym forum, ale nie będę Cię do niej przekonywał bo tego nie chcesz) - w zasadzie na początek każda książka będzie dobra bo w pierwszej kolejności musisz nauczyć się podstaw skladni + podstawowych funkcji. Potem przyjdzie czas na kolejne rzeczy.
Średnio zaawansowane tematy? Do stycznia? Zapomnij. Żadna książka nie nauczy Cię programowania a jedynie kopiowania przykładów bez ich zrozumienia.
Cytat(mls @ 8.11.2010, 18:18:26 )

Średnio zaawansowane tematy? Do stycznia? Zapomnij. Żadna książka nie nauczy Cię programowania a jedynie kopiowania przykładów bez ich zrozumienia.
Dlatego nie czytam Vademecum 3.
Spokojnie, nauczę się do stycznia. Idziecie o zakład

?
Crozin
8.11.2010, 18:35:20
Cytat
W tak krótkim czasie nawet nie zrozumiesz idei obiektowości (nie mylić z tworzeniem obiektów, bo to banał).
Tutaj raczej trzeba zaznaczyć, że jest to wina PHP, które ma w pewnym sensie OOP w powijakach - no i nie jest językiem obiektowym, ledwo co udaje mu się udwać taki.
Sama idea paradygmatu prog. obiektowego jest trywialna i bardzo naturalna - ludzie "nietechniczni" nie mają żadnych problemów z jej pojęciem (w co zaliczamy również kilka podstawowych zasad poprawnego pisania). Wiem, bo bez większych problemów udało mi się to wytłumaczyć, a talentu do nauczania pewnie wielkiego nie mam.
EDIT:
Cytat
Idziecie o zakład ?
Idę. Nie masz szans by w niecałe 2 miesiące móc nazwać się "średniozaawansowanym" programistą. Nie zdążyć zrealizować żadnego projektu nawet, a ciężko o sobie mówić "średni" bez żadnego doświadczenia.
Daiquiri
8.11.2010, 19:10:48
Cytat(f(x) @ 8.11.2010, 18:32:12 )

Spokojnie, nauczę się do stycznia. Idziecie o zakład

?
Czego się nauczysz?
Cytat(Daiquiri @ 8.11.2010, 19:10:48 )

Czego się nauczysz?
If'a już opanował, czas na hardcore, czas na szaleństwo, czas na fantazje. Tak czas na ...
switch i pętle!
Daiquiri
8.11.2010, 19:48:28
Cytat(mike @ 8.11.2010, 19:14:37 )

If'a już opanował, czas na hardcore, czas na szaleństwo, czas na fantazje. Tak czas na ... switch i pętle!
Aż mnie przeszedł dreszczyk emocji!
Spawnm
8.11.2010, 19:51:50
Wy tu się śmiejecie a jutro chłopak się zapisze na 2 dniowy kurs php potem 3 dniowy kurs zf i będzie wymiatał jak wy
W 2 dni opanowałem do Instrukcji
kilab
8.11.2010, 20:02:10
Nie rozumie
Wyjdź, przemyśl raz jeszcze co chciałeś przekazać i napisz raz jeszcze.
Daiquiri
8.11.2010, 20:16:29
Cytat(f(x) @ 8.11.2010, 20:00:20 )

W 2 dni opanowałem do Instrukcji

Jestem pod ogromnym wrażeniem! Toż instrukcje to aż parę zdań do załapania i kilkanaście linijek kodu do przećwiczenia! Aż boję się zapytać co jeszcze padło ofiarą Twojej nieokiełznanej chęci nauki programowania! Zmienne?
Mephistofeles
8.11.2010, 20:21:49
Składni to się można jako tako w jeden dzień (albo tydzień, jeśli wcześniej nie miałeś styczności z podobnym językiem) nauczyć, w stopniu wystarczającym na początek, jak czegoś nie będziesz wiedział to zerkniesz do manuala. Gorzej będzie z wykorzystaniem tej umiejętności w praktyce.
Pawel_W
8.11.2010, 20:34:36
śmiejecie się, a przecież czasami trzeba pobiec, zanim zacznie się chodzić
może przecież zostać zaawansowanym programistą php, a dopiero potem uczyć się takich zbędnych pierdół, jak podstawy tegoż języka
Quantum
8.11.2010, 20:39:11
Jakichś specjalnie innowacyjnych sposobów na naukę języków nie ma. W 2 miesiące na pewno jakichś średnio-zaawansowanych problemów nie będziesz rozwiązywał (chociaż Tobie będą mogły się one takowe wydawać). Kurs, manual czy książka nie zastąpi doświadczenia. Ja się uczyłem przede wszystkim z kursów w necie (nie radze ściągać gotowych skryptów - szybko się zniechęcisz przez nadmiar niewiedzy) w połączeniu z manualem. Wszystko po kolei: zmienne, stałe, operatory logiczne; arytmetyczne, instrukcje językowe, funkcje aż będziesz miał niezły zamęt w projektach - wtedy zapoznaj się z programowaniem obiektowym. Jak już poznasz jeden język programowania, to nauka kolejnego pójdzie zdecydowanie szybciej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.