Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess, ErrorDocument 404 i odniesienie do aktualnego folderu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
konrados
Witam,

Pewnie głupie pytanie:)

Mam folder xyz a w nim plik error404.php. W tym samym katalogu mam plik htaccess - chcę teraz przekierować błąd 404 na ten error404.php ale nie używając pełnej ścieżki /home/public.... etc tylko po prostu do tego pliku w aktualnym katalogu (w tym samym gdzie znajduje się htaccess).

Choćby po to, by potem sobie przerzucać cały katalog xyz razem z plikiem błędu i plikiem htaccess w różne miejsca i by też działało.

Jak to zrobić?

ps. Takie coś nie działa:

ErrorDocument 404 error404.php
ciekawskiii
ten plik musi miec rozszerzenie .html
konrados
Cytat
ten plik musi miec rozszerzenie .html

questionmark.gif Nie, nie musi.

Ktoś pomoże?
ciekawskiii
no fakt, az musialem sprawdzic bo bylem pewny ze musi byc html:D

masz napisane dobrze ale podaj pelna sciezke do pliku to powinno zadzialac
konrados
Dzięki, ale mi chodzi o to by właśnie NIE podawać pełnej ścieżki, tylko względną wobec położenia pliku .htaccess.

Wiem, że z pełną ścieżką zadziała.

I żeby nie było: próbowałem googla: ErrorDocument relative path, ErrorDocument current directory, htaccess working directory etc...etc. nic sensownego nie znajduje. Czyżby to było niemożliwe?
ciekawskiii
ErrorDocument 404 /error404.php

to tak sprawdz
konrados
Niestety, ale / na początku oznacza z reguły "public_html" a nie aktualny folder. Czyli w Twoim przykładzie byłoby "public_html/error404.php"
ciekawskiii
u mnie /plik.html dziala

nie znam innego rozwiazania ale napewno jakies jest, ja mam wpisana pelna sciezke i tyle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.