Dzięki za pomoc.
Jeszcze jednej rzeczy do końca nie kumam. W przykładzie NORBISA gdy nadam boxowi MENU position: fixed oraz określę top: i bottom: to blok ten ładnie mi się rozciąga w pionie i dalej jego pozycja zaczyna się od krawędzi MAIN (TOP) a nie od krawędzi przeglądarki (podczas zwężania okna przeglądarki MENU przesuwa się w prawo). Natomiast dla boxa REKLAMA taki sam zabieg (z racji tego ze ma być z prawej dodatkowo nadana jest wartość left) powoduje ze pozycja od lewej liczona jest nie od MAIN (TOP) ale od lewej krawędzi okna przeglądarki co powoduje ze przy zmianie rozmiaru okna box ten ciągle wyświetlany jest o stałą, określoną liczbę pixeli od lewej krawędzi.
Wiem ze problem tkwi w tym ze MENU nie ma określanego atrybutu left a REKLAMA ma i to to powoduje inne przeliczanie odległości (dla boxa MENU od boxa MAIN (TOP) a w drugim przypadku od krawędzi przeglądarki).
Pytanie jak to prawidłowo obejść?
EDIT:
Problem wreszcie rozwiązany, podaję dla potomnych:
Wymyśliłem 2 sposoby:
1. nadać REKLAMIE szerokość 960px czyli tyle ile ma obszar MAIN, usunąć całkowicie left, następnie użyć z-index: dla tej warstwy i innych tak by REKLAMA była nad MAINem ale pod całą resztą warstw. Minus jest taki że trzeba dodatkowo pozycjonować całą zawartość boxa REKLAMA o te zbędne 800px w prawo.
2. jak już wymęczyłem pkt.1 wpadłem na genialny pomysł by użyć najzwyklejszego polecenia margin-left: 800px; co oczywiście załatwiło sprawę tym jednym poleceniem

. Aż mi głupio.
EDIT II:
Wszystko fajnie ale Chrome i Safari inaczej interpretują css i niestety bloki MENU oraz REKLAMA są ustawione na stale wg PRAWEJ krawędzi przeglądarki. Może znacie jakiś hack na takie zachowanie?
Cytat(cniak @ 10.11.2010, 19:40:54 )

Norbis, podawanie gotowców to nie jest dobry przyklad, zeby on zrozumial o co chodzi...
Topic: Jezeli sie uczyles z kurshtml.boo.pl to poczytaj o
overflow. To na pewno Ci pomoze
A co do overflow to wydaje mi się ze nie zrozumiałeś sedna problemu. Akurat zakrywanie czy obcinanie bloków to u mnie nie stanowiło głównego problemu. Ja pytałem o to jak uzyskać efekt zawieszonych na stale menu, nagłówka i miejsca na reklamy w taki sposób by były wycentrowane i dociągane do krawędzi MAINa a nie okna przeglądarki.
W sumie Norbis naprowadził mnie na prawidłowe rozwiązanie (przy okazji stosujac fixera i overflow) i po dodaniu kilku linijek do jego kodu uzyskałem efekt który zamierzałem. Niestety w najnowszych wersjach przeglądarek tylko Firefox, IE oraz Opera wyświetlają stronę tak jak powinna wyglądać natomiast Safari i Chrome nie.
Dodałem tylko 7 istotnych linijek kodu
Dla MENU oraz REKLAMA:
top: 200px;
bottom: 25px; /* te 4 linijki rozciągają w pionie ale liczą od lewej krawędzi PRZEGLĄDARKI a nie TOPu czy MAINa*/
position: fixed;
i dodatkowo dla REKLAMA:
margin-left: 800px;
Efekt widac tu:
http://89.25.186.53/stos/index5.htmlNiestety na Chromie i Safari obie kolumny są jakby przyklejone na stała odległość od PRAWEJ krawędzi i podczas zmiany rozmiaru okna są nieprawidłowo przesuwane.
I akurat w tym przypadku jak najbardziej wskazana jest pomoc w postaci gotowego rozwiązania problemu bo jak przypuszczam problem nie tkwi w nieznajomości CSSa a w błędach jego interpretacji przez przeglądarki. A nie wierze ze ja pierwszy tworze taki szablon strony i ze to ja pierwszy napotkałem na taki problem - w końcu to najbardziej standardowy układ trzykolumnowy.
Cytat(cniak @ 10.11.2010, 19:40:54 )

Norbis, podawanie gotowców to nie jest dobry przyklad, zeby on zrozumial o co chodzi...
Topic: Jezeli sie uczyles z kurshtml.boo.pl to poczytaj o
overflow. To na pewno Ci pomoze
A co do overflow to wydaje mi się ze nie zrozumiałeś sedna problemu. Akurat zakrywanie czy obcinanie bloków to u mnie nie stanowiło głównego problemu. Ja pytałem o to jak uzyskać efekt zawieszonych na stale menu, nagłówka i miejsca na reklamy w taki sposób by były wycentrowane i dociągane do krawędzi MAINa a nie okna przeglądarki.
W sumie Norbis naprowadził mnie na prawidłowe rozwiązanie (przy okazji stosujac fixera i overflow) i po dodaniu kilku linijek do jego kodu uzyskałem efekt który zamierzałem. Niestety w najnowszych wersjach przeglądarek tylko Firefox, IE oraz Opera wyświetlają stronę tak jak powinna wyglądać natomiast Safari i Chrome nie.
Dodałem tylko 7 istotnych linijek kodu
Dla MENU oraz REKLAMA:
top: 200px;
bottom: 25px; /* te 4 linijki rozciągają w pionie ale liczą od lewej krawędzi PRZEGLĄDARKI a nie TOPu czy MAINa*/
position: fixed;
i dodatkowo dla REKLAMA:
margin-left: 800px;
Efekt widac tu:
http://89.25.186.53/stos/index5.htmlNiestety na Chromie i Safari obie kolumny są jakby przyklejone na stała odległość od PRAWEJ krawędzi i podczas zmiany rozmiaru okna są nieprawidłowo przesuwane.
I akurat w tym przypadku jak najbardziej wskazana jest pomoc w postaci gotowego rozwiązania problemu bo jak przypuszczam problem nie tkwi w nieznajomości CSSa a w błędach jego interpretacji przez przeglądarki. A nie wierze ze ja pierwszy tworze taki szablon strony i ze to ja pierwszy napotkałem na taki problem - w końcu to najbardziej standardowy układ trzykolumnowy.