lamcpp
13.11.2010, 00:25:05
zakodowałem sobie newsy na stronie, wyswietlają się one tak:
[tytuł 1] [zdjecie]
Treść newsa.....
[tytuł 2] [zdjęcie]
Treść newsa.....
[tytuł 3] [zdjęcie]
Treść newsa....
Zostało mi do zrobienia same zdjęcia. I chciałbym Was zapytać jak to najlepiej zrobić, tzn. czy zdjęcia lepiej by były do bazy wpisywane w postaci numeru czyli kolejno: 1,2,3,4....itd czy po nazwie zdjecia? A moze jakis inny sposób?
Sam myslałem zeby to było w postaci numerów, tylko ze pojawiają się problemy jak sprawdzic który ostatni numer jest zapisany w bazie i nastepnie wpisac kolejny
Xayan
13.11.2010, 10:37:36
Ja zazwyczaj, gdy robiłem system newsów, to dodawałem uploader zdjęć, które zapisywały się pod nazwą id_w_bazie.jpg. Możesz też uploadować je na zewnętrzny serwer i po prostu wrzucać linki do bazy.
bemol
13.11.2010, 10:46:47
Jeśli ma to być tylko jedno zdjęcie do jednego newsa to najlepiej żeby miało nazwę taką jak id tego newsa, np 1.jpg, 2.jpg, 3.jpg. A w bazie ustawiasz pole na auto_increment (id) i on sam dodaje następny "numerek". poza tym są funkcje do zliczania i do wyciągania największej wartości, ale to tak na około.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.