Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zacząć na poważnie z php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
uki0008
Tak jak w temacie jak zacząć na poważnie z php.

Znam podstawy pętle, tablice, działanie z bazą itp

Ale gdy mam zacząć budować jakiś własny skrypt to kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. ( czy chociaż by napisać jakąś modyfikację do np joomli).
Tutaj was proszę o pomoc.
Wielu z was też na pewno przerabiało taki temat i już wiecie mniej więcej jak sobie z tym poradzić.

Serdecznie dziękuje za każdą wartościową odpowiedź.
Pozdrawiam
PawelC
Jak ja zaczynałem, parę lat temu, to kombinowałem jak się dało, bo bez tego niczego się nie nauczysz, musisz cały czas ćwiczyć, pisać skrypty itp, to da Ci bardzo dużo, nauczysz się nowych rzeczy, rozwiązywać napotkane problemy, i wiele więcej.
kwiateusz
Ja bym zaczął od nauki czytania ze zrozumieniem... Np nazwy i opisy działów tak na początek..

Przenosze Opinie, ogłoszenia, pytania -> Hydepark
f(x)
Temat w moim stylu haha.gif.
Ja czytam raz pętle raz to raz tamto z różnych źródeł. Skrypty ? Pisze proste do ćwiczeń.
Polecam PHP. Praktyczne projekty, dobry zbiór zadań.
eccocce
Znajdź sobie jakiś cel, skrypt do napisania - np. skrypt forum, zastanów się, co chciałbyś mieć w tym forum i po prostu zacznij pisać, Gdy tylko masz dostęp do kompa pisz kod, w przeciwnym wypadku masz czas na rozmyślanie, czy oby na pewno dobrze rozplanowałeś kod, itp. smile.gif
f(x)
Skrypt forum ? czarodziej.gif
kilab
To był przykład. Możesz sobie obrać za cel cokolwiek - forum, ogłoszenia, galeria. Na początku jednak nie polecam rzucać się z przysłowiową motyką na słońce i zacząć od prostych rzeczy żeby uniknąć zalania forum 'problemami' snitch.gif . I z tych prostych iść do coraz bardziej złożonych.
krowal
Zdecydowanym faworytem na początek jest CMS (jako większy cel) A w ogóle super by było jakbyś się zainteresował jakimś frameworkiem. Prędzej czy później i tak będziesz musiał jeśli chcesz się tym zajmować na poważnie.
f(x)
Ja się zastanawiam co by tu pisać na poziomie tablic array i instrukcji warunkowych.
eccocce
Cytat(f(x) @ 14.11.2010, 19:19:49 ) *
Ja się zastanawiam co by tu pisać na poziomie tablic array i instrukcji warunkowych.

Może jakieś proste algorytmy - sortowanie, sito Eratostenesa ;] Ogólnie jeśli weźmiesz się za dowolny większy projekt (np. wspomniane proste forum), to na pewno będziesz używał zarówno tablic jak i if'ów, więc po co się ograniczać? Dołóż sobie od razu obsługę plików, obsługę formularzy i jedziesz z koksem. Jeśli boisz się, że zadanie cię przerośnie, to... co z tego? Trochę posiedzisz, pomyślisz, poskrobiesz brodę, a później będzie z górki! smile.gif
Mephistofeles
Ja proponuję (f(x)owi) lekturę regulaminu, netykiety i savoir-vivre'u zamiast użerać się z PHP.
Wykrywacz
@uki0008 jak chcesz się poważnie za to wziąć to tak jak pisano freamworki, a wcześniej oop. A przede wszystkim nie bądź jak f(X) ćwicz zamiast o nim pisać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.